Parade's End aneb kompromis mezi Sherlockem a Downton Abbey

Když si nemůžete vybrat zvolte střední cestu, která je v tomto případě zlatou žílou. 







“Higher than the beasts, lower than the angels, stuck in our idiot Eden.” 


Je nemožné odolat této miniserii, zvláště pro mě, oddanou fanynku Benedicta Cumberbache duší žijící na Downtonu. Kombinace BBC & HBO až zabíjí dokonalostí. 
Nedávno jsem psala o novém seriálu Fargo (článek zde), kde se v jedné z hlavních rolí představil náš milovaný Martin Freeman, teď nastal čas představit sice poněkud starší kousek (Parade's end - 2012), ale přesto skvost, ve kterém dominuje sám Martinům Sherlockánský protějšek.  

O čem to je

Ach Benedicte, zase hraješ chytráky topící se ve společnosti? Jsme v roce 1907, Christopher Tietjens, chytrák na druhou, je společensky už dávno utopený. Jeho vlastní žena ho nenávidí. Ne, že by pil, byl jí nevěrný nebo další z předvídatelných věcí. Christopher je obrázek stoicismu, loajality, tolerantnosti a galantnosti. A to je ono. Povětrná Sylvia nedokáže snést mít takového dobráka za zády. Potřebuje dobrodružství a akci a proto se rozhodne Christophera opustit a odjet s milencem do Francie. Christopher zůstane sám v Londýně  asi tříletým Michaelem, jeho možná synem. U Sylvie je vše nevyzpytatelné. 

Vezme ho na panství Groby, sídlo od nepaměti patřící Tietjensům, kde ho přenechá vychovatelkám. Sám žije osamocený život v Londýně až do té doby, co navštíví svého přítele ve Skotsku a při hraní golfu, který ho beztak strašně nudí, je přepadnou sufražetky, z niž jedna byla skokanka Valentine Wannop, dcera profesora Wannopa.                                                                                                                                                                                                                                                                 Děj se zamotává. Na rozmotání ale už není čas. Válka, děsivá a zlá válka, začala. 

Kousek dokonalosti bych prosila

Po shlédnutí prvního dílu jsem na sebe byla doslova naštvaná. Jak je možné, že jsem tento skvost našla až teď. Co jsem do té doby dělala?                                                                            
¨



Spolupráce BBC a HBO je vidět z každého detailu. Bezchybný casting (mimochodem pro Downtonské fajnšmakry, zde můžeme najít pár schovaných tváří z Downtonu), skvělá výprava i kostýmy (ale těch se dosyta nasytíme i na DA) a kamera:                                              
Musím říct, že jsem už dlouho neviděla tak skvělou práci s kamerou, před kterou by měl leckterý film smeknout. Samozřejmě v rámci televizní produkce Sherlock bourá rekordy, ale na tuhle nenápadnou a schovanou minisérii je to opravdu bomba. Použití různých sklíček, zkosených úhlů a filtrů. Krása.                
A hudba. Musím říct, že jsem slyšela již hodně soudtracků. V mém srdci budou mít sice na věky věků číslo jedna downtonské housle a hned v závěsu budou sherlockovi bubny. Filmová hudba se seriálovou se moc nedá porovnávat, protože by to nebylo spravedlivé, když ale posloucháte hudbu z Parade's end, cítíte se božsky. 

Celkem

Benedicte...ehm...umíš taky hrát špatně? Jako vážně? Protože ať si lítáš v Enterprise nebo se tady vydáváš za neskutečného nepochopeného gentlemana, vždy na tvé herectví zírám s pusou dokořán.                                      
 Adelaide Clemens, australskou herečku hrající Valentine, jsem si také oblíbila. Možná proto, že se jmenuje Adalaide, nevím... Každopádně ji závidím, zvláště v té scéně, no však uvidíte... :-)
Rebeca Hall alias Sylvia, pořádná záporačka jak má být. Užila jsem si nenávidění její postavy!

Takže nehledě na to, co právě děláte, přestaňte s tím a honem se vrhněte na sledování Parade's end!

     


Komentáře

Oblíbené příspěvky