7 věcí, co jsem se naučila z Downton Abbey aneb o Downtonských zaměstnancích


...že existuje více jak dva druhy lžiček

Každopádně teď, díky Mr.Carsonovi, to vím a umím je dokonce i vyjmenovat: čajová lžička, lžička na vajíčko, lžička na meloun, lžička na grapefruit, lžička na jam a polévkovou lžíci s bujónovou lžící nezaměňovat! Viz video.





... že když si představím, že jsem služebná na Downtonu, hned se mi pracuje líp






Takže dámy, nahoďte uniformu a honem s kýblem na záchod. 






... že není uniforma jako uniforma

Kdo si všiml chyby v minulém sloupci? Ano správně, Annina uniforma je uniforma slavnostní, tudíž se nosí při společenských akcích a nebo při servírování jídla při snídaních, svačinách, obědech a večeřích. Na úklid, šití, zašívání a podobné aktivity se používání uniforma pracovní. 
Naopak čím více je zástěra na uniformě vyšívaná a zdobená, tím má služebná vyšší pracovní funkci. Anna, tedy hlavní služebná, má uniformu ze všech služebných nejzdobenější.

... že komorník a majordomus není totéž

Úplně mě to bolí, když nějaké seriózní noviny vydají článek o DA, kde nazývají Mr.Carsona komorníkem a nebo ještě hůř, Mr.Batese lokajem.

Je to v tomto pořadí: lokaj, komorník, majordom a nijak jinak. Samozřejmě ještě před lokajem plní svoji funkce různí pomocníci, zahradníci a nesmíme ani opomenout řidiče, kteří jsou ale tak trochu kapitola sama pro sebe. Dokonce mají být správně separovaní od všech ostatních zaměstnanců ( na což ale Mr.Branson docela kašlal, že?). 


Každopádně lokaj (footman) na panství slouží něco jako soukromý číšník. Je to reprezentační prvek panství a proto musí vypadat dokonale. V případě nutnosti vypomáhá jako komorník (třeba když přijede návštěva bez svého komorníka). 

Komorník je pravá ruka svého pána. Anglicky se komorník řekne "valet" a peneženka "wallet", z čehož možná vyplývá, že komorník je něco jako osobní peneženka ( i když bych to v tomto případě překládala jako osobní taštička) pro svého pána. Ne, že z něho lord ždímá peníze ( právě naopak), ale komorník pro něj vyřizuje pochůzky, obléká ho, zašívá a stará se mu o oblečení, prostě ho  musí vždy dokonale připravit k jakékoliv činnosti, což není zrovna dvakrát jednoduché.

Majordom (Butler) je hlava domácnosti. Stará se o všechny mužské zaměstnance pod sebou a správný chod celé domácnosti - a že jsou to nervy, vzpomeňte si na Mr.Carsona. Také má na starosti víno ve sklepě.
Záměna možná vyplývá z toho, že v menších domácnostech komorník a majordom je tatáž osoba. (Viz Mr.Mosley, že.)


... že hospodyně se většinou stanou starými pannami

Není na výběr. Buď kariéra nebo děti. Je to v podstatě, jak teď, jenže tenkrát se hospodyně ani celý personál nesměl vdávat a ženit. Existující manželství Anny a Johna Batese na Downtonu je jenom jedna velká pohádka, tehdejší zaměstnanci nebyli tak dobrosrdeční jako lord Grantham.
Když jsme u hospodyně ( housekeeper), můžeme si říct i strukturu ženského personálu. Je to tedy služebná, komorná, hospodyně V kuchyni velí hlavní kuchařka  pod ní stojí asistentky a úplně dole je pomocnice v kuchyni.
Pomocnice v kuchyni ( Kitchen maid) ne jen že, jak podle názvu, pomáhá v kuchyni, ale také vstává nejdříve v domě a vymetá krby a zapaluje oheň.
Asistentka v kuchyni je pravá ( i když v případě Daisy spíše levá) ruka hlavní kuchařky.
Hlava hlavní kuchařky je ta, která půjde na špalek, když se nějaká asistentka či pomocnice splete.

... že zaměstnanci jsou neviditelní

Copak jste někdy viděli, že by služebná uklízela salónek zrovna, když si lord dává svůj odpolední šálek kávy? Vše se děje mimo centrum dění. Pán domu nesmí své zaměstnance ani koutkem oka zahlédnout ( samozřejmě kromě majordoma, svého komorníka a komorné své chotě, hospodyně a řidiče.)

... že i stěny mají uši

Drby jsou všude a nejvíce se hýří právě v místnosti zaměstnanců.


  

Komentáře

Oblíbené příspěvky