Banksy: Vandal nebo umělec?

Británie to není jenom pozlátko aristokracie a čaj o páté. Británie je také jedním z rodišť moderní kultury. V šedesátých letech minulého století se zde zrodil tvz. undeground, ze kterého pocházejí největší legendy minulého (ale i současného) století. Tito umělci jsou nezávislí a vedou bohémský život. Epicentrum undergroundu samozřejmě vzniklo v hlavním městě Londýně, ale v devadesátých letech se jeho odnož objevila i v západoanglickém městě Britolu. Bristolští umělci jsou proslulí hudebním stylem Drum and Bass a především pouliční graffity. Naprosto nejznámější sprejer bristolské scény jeho muž s pseudonymem Banksy, jehož díla se proslavila po celém světě.



No tedy proslavila. Řekněme tedy - staly se známé. Někteří považují Banksyho graffita za velice hodnotná umělecká díla, jiní pouze poukazují na ničení cizího majetku a nad ním, zda má obraz nějakou uměleckou hodnotu se vůbec nezaobírají. Umění je pro mě strašně relativní pojem. Někdo umění vidí v tradici, v hodnotách, které bychom měli ctít a které by měli ctít i generace po nás. Pro mě slovo umění znamená nápad, něco co je originální, neokoukané a ukazuje autorovu fantazii.

Banksyho graffita mají více než jen nápad, jejich myšlenka je v něčem daleko hlubším. Banksy se nebojí poukázat na globální problémy, které sužují celý svět. Zde se teprve ukazuje hlavní pointa street artu. Myšlenka, aby byla viděna, nesmí zůstat trčet v galerii, musí mezi lidi do ulic, aby se o ní vedly diskuse a začalo uvažovat.

Flying Balloons Girl by Banksy

Jednoznačně jedno z nejznámějších děl zdobí západní stranu izraelské bariéry. Dívka s balóny patří mezi neznámější Banksyho motivy. Představuje útěk za svobodou, ale zároveň i od reality pomocí naivní dětské fantazie. Tato graffiti ale není jediná, která zdobí bezpečnostní bariéru.

British Guerrilla Artist Decorates West Bank Barrier
Mají za plotem (zdí) trávu zelenější?

Dalším proslulým dílem je Vztek (Rage). Muž, který hází květinami  představuje pouliční nepokoje. Použití květin namísto granátu, který bychom čekali, symbolizuje naději a mírové řešení konfliktů.

Rage, Flower Thrower

V roce 2012 Británie zažívala super aktivní rok. V únoru se konaly veliké oslavy ke diamantovému výročí královny Alžběty II a uprostřed léta se konaly v Londýně letní olympijské hry, což je samozřejmě veliká událost nejenom sportovního rázu, ale zároveň slouží i k propagaci hostitelské země a jejich kultury. Na každém rohu vysely union jacky jako důkaz velikého vlastenectví. Na zdi poblíž jednoho londýnského Poundlandu se přes jednu květnovou objevilo graffiti zachycující malého klučinu u šicího stroje.  Banksy chtěl připomenout jeden z opravdových problémů, které do dnes trápí svět a dětská práce za směšný peníz kdesi v Bangladéši a jiných rozvojových zemí do nich rozhodně patří. 


Slave Labour

Graffiti, které výstižně vystihuje současnému dění v Evropě se objevilo v roce 2014 ve Clantonu on Sea ve východoanglickém hrabství Essex. Kritici spílají Banksymu, že jeho dílo je rasistické, ale není to myšlenka celého obrazu? Hm... Dnes bychom mluvili jinak.

Ironic or racist? Banksy artwork on immigration causes controversy
Refugees welcome!

Jak se dnes řeší problémy? Zameteme je pod kobereček. Není divu, že o spoustě událostí se dozvíme až v s několika ročním (není-li ono číslo v desítkách) zpoždění. Na tuto skutečnost upozorňuje graffiti ve čtvrti Chalk Farm ve severním Londýně.

Sweeping it under the capret

Milenci současnosti, tak by se dalo popsat graffiti, které se nachází v Bristolu. Vyznáváme si lásku přes srdíčka na messengeru a její pravý význam již přestal existovat. Hlavně si graffiti nezapomeňte vyfotit a postnout ho na instagram. 

Láska v 21. století

Bankyho líbající bobíci se nacházejí v Brightonu. V roce 2004 je nastříkal na zeď poblíž Trafalgarské ulice a do dnes jsou jednou z turistických atrakcí v Brightonu. Homosexualita již není zločin, přesto někteří lidé jsou stále velice konzervativní a jako zločin ji shledávají dodnes. Zvolení policistů jako aktérů díla mi přijde naprosto geniální.

Kissing policemen považuji za krásnou metaforu

Přestože Banksyho identita nebyla do dnes prozrazena spekuluje se nad jmény Robert či Robin Banks nebo Robin Gunnigham. Je to Bristolský rodák a spoustu svých děl zde také umístil. Nejvíce jeho děl je roztroušeno po celém Spojeném království, sprejoval ale také v zahraničí například v USA, v jichž zmíněné Izraeli či v Německu. 

Toto je prostý výčet Banksových graffit, kterých má desítky. Banksy se ale nevěnoval a nevěnuje pouze street artu. Svoje umění vystavoval třeba v londýnské galerie moderního umění Tate Moderm. 

V zajetí kapitaslimu
Banksy bude mít vždy jak své věrné příznivce, tak i striktní odpůrce, kteří jeho uměním budou opovrhovat, ale pokud jste se dočetli až na konec mého článku, doufám, že se vám Banksyho umění zdá přinejmenším zajímavé.

Umění nebo vandalismus? I Banksy si umí udělat sám ze sebe legraci. 

zdroje: pinterest, guardian

Komentáře

  1. Páni, máš naprosto famózní a opravdu originální blog. Vím, že jsem si o Banksym jednou ve škole pouštěli dokument, neznáš ho? Nevíš, jak se jmenuje? A že mě jako umělec nesmírně zaujal. Potvrdilo jsem si to i nyní skrz Tvůj úžasný článek, takže Ti za to děkuji.
    Měj se krásně a pokračuj v tom, co děláš, protože to děláš skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš za co děkovat, to já Ti děkuji, že se ti tady líbí a moje články ti připadají zajímavé. Neskutečně mě to nebudilo. Film jsem o Banksym neviděla, takže bohužel nemůžu sloužit. Každopádně je skvělé, že jste se o něm ve škole učili.
      I ty se měj krásně. Jsem ráda, že se ti zde líbí! :-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář!

Oblíbené příspěvky