Co oko nevidí aneb rekvizity na Downton Abbey I.

Na Downton Abbey je spousta rekvizit, dopisů, knížek, obrazů a podobných předmětů, kterých si v letmých záběrech ani nevšimnete. Podívejte se na ně právě teď:





Downton Abbey vyžaduje enormní množství rekvizit k připravení scén a vytvoření pravé atmosféry dvacátých let.
Zatímco panství se pomalu ale jistě podřizuje modernímu světu, rekvizitáři rozhodně nenahrazují staré novými kousky.

"Říká se, že když se děj odehrává v roce 1922, na place by nemělo být nic, co bylo vyrobeno před tímto rokem. To by ale vypadalo jako nějaký muzikál o Bertiem Woosterovi, protože opravdový život, tak nevypadá," říká scénárista seriálu Julian Fellowes.

Takže když například rekvizitáři donesou rekvizity do převlékárny na Highclere, mohou přidat další obrazy nebo nábytek, aby místnost odpovídala svým majitelům, kteří ji obývali po celé dekády, pokud to nejsou už století, a dát tomu pocitu dědictví.

Některé scény potřebují více moderních předmětů - například  londýnský byt Michaela Gregsona obsahuje širokou sbírku moderních obrazů, aby místnost vypadala přesvědčivě a odpovídala danému období.

"Není to jenom o tom, abychom oblékli dům do bohatého kabátu, ale také dostali postavy pod schody do chudšího prostředí."
         - Gina Cromwell, dekoratérka


Spousty předmětů jsou udělány až na místě v zázemí pro rekvizity a specialisty rekvizitáře. Rekvizitáři  vlastní například dobové štítky na označení kufru, menu či noviny.

Držet krok s dobou


Výskyt nových rekvizit na scéně pomáhá ukázat, jak v seriálu běží čas,  ale také vytváří na panství docela rozruch. Dobře známý telefon, nyní mixér a k mladým členům rodiny se dostal gramofon, aby mohli poslouchat muziku. 

Spousty  rekvizit jsou ve skutečnosti originální kousky, které byly opatrně zrestaurovány, aby vypadaly jako nové. Kontroverzní kuchyňský mixér byl nalezen na eBay, poslán z Ameriky ke specialistům, kteří ho vyčistili, natřeli a uvedli do provozu. Samozřejmě za pomoci elektrikáře, aby byl mixér bezpečný a připraven k práci. 

Další kousek z raných dvacátých let - gramofon, který se objevil ve čtvrté sérii, byl vypůjčen. " Byl to ten gramofon, u kterého tancovala Mary s Matthewem na konci druhé sérii, takže jsem si musela být jistá, že máme přesně ten stejný," říká Gina Cromwell.

"Mrs Patmore nenávidí mixer, bojí se ho, ale Daisy ne - dělá s ním spoustu soufflé. Daisy je šťastná se všude vyskytující se technologií."
            - Sophie McShera

Ne každý si užívá nového světa - a to s dobrým důvodem, říká Lesley Nicol, která hraje Mrs Patmore. " Zavedení elektrických zařízení do kuchyně ji děsí, protože ona sama neví, kde to skončí. Nikdo z nich neví, jak moc technologie změní jejích životy - pouze čas později potvrdí její obavy." 

Osobitý styl postav


Tým rekvizitářů drží každé postavě její osobitý styl. Na rozdíl od obyčejných nakupujících v antikvariátu, tým má přesnou vizi toho, co hledají, předměty, které budou slušet přesným místům a charakteristikám jednotlivých postav. 

Například Cořina ložnice je větší než její nejstarší dcery, je více přepychová a dospělá.  Na zdi visí olejomalby krajinek a drobnomalby, na rozdíl od květovaných vzorů,  které preferuje Mary.
Klidný zelený interiér v domě hraběnky vdovy reprezentuje tak trochu orientální osmnácté století. Po tom všem, Violet je občas sama takové osmnácté století. 

Papíry, samé papíry


Od milostných dopisů až po noviny, jídelní lístky a seznamy pacientů dokonce i štítky na dveří k ložnicím zaměstnanců, Downton vyžaduje šílené množství výtisků a papírových rekvizit. 

Dokonce i objekty, které nejsou zakomponovány do děje, jsou  speciálně vyrobeny pro seriál. Noviny, které jsou ve scéně čteny  jsou kopie starožitných výtisků, které jsou uloženy v British Library's archive v Londýně, protože originály jsou příliš křehké k použití na natáčení.

 "Dokážete si představit, že by na ně někdo svrhl šálek s čajem?" 

Sklad také obsahuje články z novin, které jsou potřebné do scénáře, jako novinové zprávy nebo oznámení. 

Nicméně, mnoho položek ve skladě ručně vyrobeny přímo v Ealings pečlivou a šikovnou Chantelle Valentine, asistentkou umělecké režie. Takže pokud například Robert čte dopis, bude z poloviny psán právě Chantelle. 


Na dopis může být ve scéně pouhý pohled, ale na natáčení je korespondence vždy pravá. Michelle Dockery, která hraje Mary, říká: "Když čteme nebo píšeme dopis, vždy se vcítíte do své postavy právě díky detailním rekvizitám." 


Pokud právě někdo dostal pozvánku na odpolední čaj, bude dopis napsán právě jemu, aby bylo zajištěno, že se dostal do správné ruky.  " Je to velice krásné, jemný rukopis žen, muži mají více chvatný styl, ačkoliv Matthew byl volnější a zasněný,"říká Chantelle Valentine. 

Valentine nadepsala stovky obálek, menších než jsme zvyklí dnes. Natáčení potřebuje více kopií stejného dopisu, občas se stane, že herec musí otevřít dopis až patnáctkrát pro určitý záběr.

Alastair Bruke, historický poradce, kontroluje jestli adresy jsou napsány historicky správně. Například dopis pro Violet bychom napsali jako : "Hraběnka vdova z Granthamu, dům Hraběnky vdovy, Downton, Yorkshire," bez poštovního čísla. 





Volně přeloženo z knihy Behind Scenes at Downton Abbey

Komentáře

Oblíbené příspěvky