Downton Abbey Season 5: Episode 1 Review

Downton hoří vášní.
SPOILERS EVERYWHERE


Od potopení Titaniku, díky němuž Crawleyovic přišli o svého dědice, jehož jméno si dobrá polovina diváků dnešního dílu nepamatuje, uplynulo již dvanáct let. Změnilo se všechno a nebo taky nic. 

Sex na panství už není tabu a lady Mary, jak se zdá, přestala prosazovat oddělené manželské lože. Naopak si chodí odkládat klobouky a přijímá návrhy od svého asi-budoucího-manžela-a-dědice panství Tonyho Gillighama.





Na Downton také přijíždí svérázná lady Anstruther, která svede svého bývalého lokaje Jimmyho do svých spárů a zlobivý Jimmy skončí v její posteli.

Téma sexu není neznámé ani Mr.Batesovi, který toto téma vytahuje před Annou v čeledníku. 
To ale začínáme od konce, pojďme to otočit.

Na úplném začátku přijíždí lady Edith na farmu za rodinou Drewových, kde má schovanou svoji dceru. Scéna pochopitelně skončí pláčem, ale to už jsme si u Edith nějak zvykly. Každý má svoje oblíbence, stejně tak jako Mr. Carson má Fellowes v oblibě lady Mary a naopak Edith mu  slouží jako takový boxovací pytel, který sklidí všechnu nadílku neštěstí.

Cora s Robertem slaví 34. výročí svatby. Upřímně, Robert mě ve včerejší epizodě rozčiloval nejvíce. Choval sobecky a hulvátsky. Jako manžel by měl podporovat svoji ženu, jako zaměstnavatel svoje zaměstnance a ke svým hostům se jako pán domu chovat vstřícně, což ani jedno neuskutečnil. Jeho choť na obrazovce, jak je již zvykem, skoro nebyla vidět.

Thomas pokračuje v šikanování Mrs. Baxter, což vyvrcholí k odhalení toho obávaného tajemství komorné hraběnky. Vážně, čekala jsem něco lepšího. Tři roky vězení? A to je všechno? V Downtonských  měřítkách je to docela ubohé.  Není to poprvé, co jsem zaznamenala Fellowesovo recyklování dějů - z Baxter se stává Bates s vlasy v drdolu. 

Mezitím Mosley experimentuje s barvou své pěšinky. "Co to proboha Mosley provedl se svými vlasy?" byla asi nejčastější otázka padající v Yorkshiru za rok 1924. 

Violet spouští 1920s seznamku. Skládání milostných trojúhelníku ( či čtverců?) si náramně užívá. Hraběnka si všechny svoje oběti ( Lord 

Merton, Isobel, lady Shaclekton a doktor 
Clarkson) sezvala do svého domku, z čehož 
vyšlo, že Isobel stále pokukuje po lordovi, 
zatímco doktor se snaží ulovit kousek dortu.
A potom Downton vzplanul a k překvapení všech nebyla to Jimmyho vášeň ke své lady, která zapříčinila požár. Byl to Michael Gregson, který dokázal všem zatopit pod kotlem a to čert ví, kde je. 


Je vidět, jak oheň odhaluje naše priority, říkalo se v Sherlockovi. Všichni panicky popadají své nejbližší a táhnou je z domu, zatímco lord Grantham křičí: "Zachraňte psa!" 


Komentáře

Oblíbené příspěvky