Downton Abbey Season 5: Episode 3 review

Co na to řekne babička?

Downton Abbey: Mary's illicit encounter causes concern and Violet has a past




Na hlavní téma letošní série Downton Abbey by přišel i hluchoněmý se slepým. Fellowes nás už tři díly ujišťuje, že se nebojí psát o sexu (Proboha, ale jen nesrovnávejte Juliana Fellowese s E L James, zas tak hot to není!). Každopádně hned první scéna s lady Mary ležící s Tonym Gillighamem byla na Downton Abbey odvážná až až. Brada dolů, obočí nahoru! Kde jsou ty časy, kdy se ozývali diváci s tím, že svatební noc čerstvých manželů Batesových byla opravdu přes čáru?


Nicméně na Downtonu platí jedno zásadní pravidlo, na které se všichni obyvatelé domu musí dávat pozor, protože i zde zdi mají uši a Violet, která by si s grácií mohla založit špiónskou agenturu, má zvědy všude, i když o nich sama netuší. Tudíž Spratt, Violetin majordómus, který byl v Liverpoolu na svatbě své neteře (Spratt?!) čirou náhodou uviděl lady Mary se svým milencem vycházet z hotelu (Oh ou!). A zpráva putuje dál a vyvrcholí, když si Violet pozve svoji nejstarší vnučku na kobereček.

Lady Mary také nechává Annu, aby schovala prezervativy v její chatě. Myslím, že na to nepotřebujeme věšteckou kouli, abychom viděli, že z toho smrdí potíže (Oh ou!).

Mezitím v domě se Mrs. Patmore snaží přesvědčit hospodyni, aby přisvědčila Mr. Carsona, který má na starosti memoriál za zesnulé vojáky ve válce, aby udělal připomínku za jejího synovce, který, jak vědí pozorní a vytrvalí diváci, byl zastřelen na frontě za zbabělost. Elsiin vrtkavý ukazováček bohužel tentokrát nic nezmohl.

Cora, která má tuto sérii konečně pořádnou dějovou linku, vyrazila do Londýna. S sebou vzala i svoji komorou Mrs. Baxter, jíž dala ultimátum ohledně její temné minulosti, protože ona, stejně tak jako Mr. Mosley je si jistá, že jí její komorná neřekla vše. A že taky neřekla, protože v tom byl jak jinak než chlap.

V Londýně hraběnka pokračovala ve svém rozkvétajícím románku se Simonem Brickerem, který ji vzal do londýnské Národní galerie a flirt z něho doslova stříkal. Cora se příjemně rozpovídala o své minulosti, když společně šli na večeři do Ritzu.

Překvapivě koumák Robert se objevil v Rosamundiném domě, kde jsou Crawleyovic, když přebývají v Londýně, ubytovaní (Jak lady Edith trefně předchozích epizodách poznamenala: "Chudák teta Rosamound, využíváme jí jako hotel."). Asi je už na místě říct, že hraběcí manželství zažívá další krizi.

To se promítlo i při Ruské návštěvě, kterou sezvala, kdo jiný než lady Rose. Robert házel kyselé obličeje snad na všechny.
Každopádně teď se do hry dostává znovu bábi, protože se při prohlížení různých citově zabarvených cetek objeví princ Kuragin, což je postava, která má u Violet no... Nicméně se teď karta obrací, lady Mary povytáhne obočí a pronese: "Babička má minulost!" No co, proč by si nemohla dovolit malý úlet v Petrohradě. Je to snad zakázané? Výslovně sepsané v nějakém zákoně?

Po celou dobu se také na Downtonu objevuje inspektor Willis, který vyšetřuje všemi diváky nenáviděnou vraždu Alexandra Greena. Vyslýchají Mr. Batese, protože spolu neměli moc dobrý vztah. Podle výpovědi John řekl, že byl v Yorku v obchodě s obuví, co je na tom pravdy ví bůh, každopádně jeho alibi nejsou dostatečné. Potřebuje toho víc dokázat.
Nechci malovat čerta na zeď, ale raději nechtějte vědět, co pro nás v neděli mají přichystané.

Komentáře

Oblíbené příspěvky