Downton Abbey Season 5: Episode 4 review


Vybuchující lordi a chladnokrevné dámy

Downton Abbey: Robert blows his top and Mary breaks it off



Nevím, nevím, ale zdá se mi, že Fellowes tak nějak zapomíná, jak vlastně vypadali jeho postavy, které napsal před čtyřmi roky do první série.

Samozřejmě se dá argumentovat, že obyvatele panství změnila válka, popřípadě jiné životní nástrahy a tragédie, což se rozhodně v životě stává, ale netvrďte  mi, že by tak Violet dramaticky snížila své hodnoty a vydala se do zapadlého azylového domu v doprovodu Isobel  a to bez žádných úšklebků či jakýchkoliv poznámek, i kdyby se šlo o její dávnou lásku. Hraběnka vdova si zkrátka nebere servítky ani kdyby se jednalo...ani kdyby se jednalo o ruského prince.


Sama Isobel dostala nabídku k sňatku od lorda Mertona, po kterém pokukuje už od té doby, co dala doktorovi Clarksonovi kopačky. Každopádně si to nechá projít hlavou. Myslím, že každému je jasné, jak tento milostný trojúhelník či čtyřúhelník (pokud započítáme i lady Shackleton), prostě nějaký patvar, dopadne.


Když se bavíme o nabídkách k sňatku, máme
tady jeden značně už méně povedený. Tentokrát nechala Mary na holičkách Anthonyho. Její dostaveníčko v Liverpoolu ji zřejmě neuspokojilo. Jak sám lord Gilligham říkal: "Vyspím se s tebou a tobě se najednou otevřou oči!"

Mary se tak rozhodla v Londýně, kde se spolu se svojí tetou zúčastnila módní přehlídky a dostova slintala nad různými módními kousky. Na přehlídce potkala svého druhého nápadníka Charlese Blakea a to, světe div se, s novou dámou Mabel Lane Fox, ex-snoubenkou lorda Gillighama. O Mabel Lane se zvěstovalo už dlouho, ale nyní jsme ji prvně spatřili.  S Charlesem později šla na večeři, samozřejmě bez jeho přítelkyně a Maryiné sokyně. Že by se budoucí hraběnka z Granthamu chystala podruhé vyšachovat ctihodnou Mabel Lane Fox?


Mezitím Anna doručila vzkaz lordu Gillighamovi
a prošla se po studiovém Picadilly, o něm Picadilly, kde zemřel Mr.Green a to v závěsu tajemného muže v černém. Stín vraždy k Anně nedosahoval nikdy tak blízko. (Jako vážně Fellowesi?).

Na Downtonu se Edith dovídá zprávy z Německa a nevypadá to zrovna růžově, Anna s Mr.Batesem sdílí sladký polibek, Mr.Mosleymu se mstí jeho pozice prvního lokaje (nebo se mu mstí spíše Mr.Carson) a Thomas, který konečně dostal storyline, sešel z cesty a pravděpodobně začal fetovat. Na panství se žádné tajemství neudrží déle než deset minut, takže to ví Mrs. Baxter.




Došlo taky na kuchařky v jídelně, dramatické odhazování ubrousku a synchronizované pití vína, Carsonovi málem vypadly oči z důlků a Robert vybouchl jako atomová bomba a to vše, myslím, že můžeme připsat na účet milé Sarah Bounting. A aby toho na Robertovu hlavu málo, jeho žena mu na ni ještě nasadila pořádné parohy.

Komentáře

Oblíbené příspěvky