Downton Abbey Season 5: Episode 5 review

Se zlomeným nosem, se zlomeným srdcem...

Michelle Dockery as Lady Mary & Hugh Bonneville as Robert in Downton Abbey S05E05


Rozhodla jsem se, že dnes začnu netradičně. Protože většinou píšu recenzi "odshora dolů" a začínám většinou s Mary, tentokrát jsem se rozhodla, že to vezmu opačně, aby to nebylo tak fádní, takže začneme...

Mrs. Patmore zdědila nějaké peníze po své tetě a přemýšlela, jak si je bezpečně uložit. Kuchařka na panství hold si nemůže mít svoje veškeré úspory schované v šuplíku ve svém pokoji. O radu se zeptala Mr.Carsona, který se tohoto pustil opravdu z vervou, že by z fleku mohl dělat finančního poradce...který by ale moc úspěšný nebyl. To ostatně zjistila Mrs. Patmore s pomocí Mrs. Hughes, a tak si majordómusovu radu trochu upravila.


Mezitím pomocné kuchařce Daisy odjíždí její učitelka Sarah Bounting, jejíž chování na Downtonu, alespoň podle Roberta, překročilo snesitelnou mez. Daisy se pokoušela přesvědčit Toma Bransona, aby domluvil Crawleyovic, přec je už zná velice dobře, a navíc, co taková obyčejná kuchařka, jenž její jméno nezná ani její zaměstnavatel, zmůže. Přesto Sarah odjíždí učit do Thisku?...Nevím, asi jsem zrovna usnula. Rozloučí se s Daisy, sdílí s Tomem polibek a během jednoho upršeného dne odjíždí. Daisy ovšem odhodlaně pokračuje ve svých studiích matematiky i přes absenci své Sarah.


"Nothing bad is ever going to happen to you again."
Sladký polibek na čelo také dostala Anna od svého manžela, který je skálopevně přesvědčený, že jednoho krásného dne budou mít děti a že Anna už nikdy nebude v nebezpečí. Na Downtonu se také znovu objevil inspektor Wyner, který právě chtěl vyslechnout lady Mary a její komornou. Anna neukázala žádnou zášť proti Mr. Greenovi, ale jak dlouho ji tato maska vydrží? Myslím, že už v příštím díle bude velké odhalení, alespoň podle upoutávky.

Thomas dál pokračuje špatnou cestou a Mrs. Baxter zatím nečinně přihlíží. Jak dlouho ale Thomas vydrží v bolestech, kterou si léčí svou homosexualitu a stesk po Jimmym?

Violet dál pokračuje ve své vlastní show, která je něco ve smyslu "Honem do chomoutu" a zároveň "Profesionální ničení potenciálních manželství". Soutěž o Isobel pokračuje. V ringu proti sobě jsou kdo jiný než lord Merton a doktor Clarkson, na jehož straně je samozřejmě hraběnka vdova. Krásná byla scéna, kdy se doktor i lord (ne až tak) tiše předhánění, kdo je lepší. Pak ovšem přijde like a boss do místnosti Spratt a myslím, že vaše šance jsou rázem ztraceny pánové.

Na Downton opět přijíždí Cořin přítel Simon Bricker a to zrovna v době, kdy její manžel jede do Londýna na večeři. Simon ale nemá teď v zájmu si pouze prohlížet obrazy, ale i něco trochu jiného. Každopádně řádný divák Downtonu věděl, že šance, že Robert přijede do svého domu ještě tu noc, byla 110 procentní. Bricker dostal nakládačku a chudák Edith si bude myslet jaký jsou ti její rodiče prasata. :-D


Sama Edith prokračuje ve svém storyline, který vede od ničeho k ničemu. Teď má trauma, že se Drewyovi chtějí odstěhovat a vzít Marigold sebou.

Raději pojďme k Mary do Londýna, kde se znovu shledává s ctihodnou Mabel Lane Fox. Ta ženština se nebude dát tak snadno odstrčit jako v minulosti Lavinia nebo dokonce její sestra. Mabel má značné kvality, které rozhodně bude chtít využít ve svůj prospěch.


Na konci se koná Coctail party, hosti se baví, ale hraběcí manželství, i po včerejší bujaré noci, je stále  na bodu mrazu. Edith utíká z toho přílišného vzruchu a odchází dolů do Carsonovi pracovny provést tajemný telefonát....

Komentáře

Oblíbené příspěvky