Kde uvidíme známe tváře? aneb filmy s obsazením DA

Letos v zimě ( a na jaře) nás čekají rovnou tři filmy, ve kterých zazáří Downtonské jasné hvězdy.


Lord Grantham s kultovním medvědem

Paddington už si v Londýně od premiéroval, ale k nám se chystá až na vánoce, přesně na Boží hod, takže o svátcích všichni povinně do kina.
Kdyby jste náhodou někdo nevěděl, co je to ten Paddington Bear vlastně zač, tady je popis filmu z ČSFD: 

Paddington není jen tak obyčejný medvídek. Pochází z nejtemnějšího Peru, nosí červený klobouček a víc než cokoliv jiného miluje marmeládové sendviče. Když zemětřesení zničí jeho domov, pošle ho teta Lucy do Londýna, aby zde našel novou rodinu. Sám a opuštěný na paddingtonském nádraží pomalu zjišťuje, že život ve velkoměstě není úplně takový, jak si ho představoval. Naštěstí ale potká rodinu Brownových, která se ho ujme i přes kategorický nesouhlas tatínka Browna - typického, spořádaného a trochu i nudného Brita. K jeho zděšení, kdekoliv se medvídek objeví, začnou se dít neuvěřitelné věci. Svými ztřeštěnými nápady často převrátí celý dům vzhůru nohama a způsobí neskonalý chaos. Svým úsměvěm a dobrým srdcem si však nakonec získá srdce celé rodiny a vše se v dobré obrací... avšak jen do okamžiku, kdy si ho všimne zákeřná ředitelka místního muzea, která z něj chce udělat vycpaný exponát...

Kromě Hugha se můžete těšit na Petera Capaldiho, který momentálně hraje 12. Doctora, ale taky třeba na Nicol Kidman. Hlas Paddingtona dabuje můj milovaný Ben Whishaw.



Na jaře přijde do kin Rose od Disneyho


Popelku si všichni u nás představí jako Šafránkovou se svými třemi oříšky, vidět ale tu zaoceánskou verzi taky není na škodu hlavně, když se nám jako Popelka představí Lily James, která na Downton hraje lady Rose. Její zlou sestru bude hrát Sophie McShera, která zase na DA hraje Daisy. Ano, dvě krásné herečky z DA v jednom filmu, dvojitá natěšenost. 

Pro jistotu synopse: 

Děj snímku Popelka sleduje osudy mladé Elky (Lily James), jejíž otec, kupec, se po smrti její matky znovu ožení. Elka má svého tatínka velice ráda, a tak se snaží ke své nové maceše (Cate Blanchett) a jejím dvěma dcerám Anastázii (Holliday Grainger) a Drizele (Sophie McShera) chovat vstřícně, a dělá všechno proto, aby se ve svém novém domově cítily dobře. Když ale Elčin otec nečekaně zemře, Elka zjistí, že je vydána na milost své nové žárlivé a kruté rodiny. Zanedlouho se z ní stane obyčejná služka, věčně umouněná od popela, které ostatní posměšně říkají Popelka. Navzdory krutostem, kterým je nucena čelit, ale Elka neztrácí naději a je rozhodnuta řídit se posledním přáním své matky, aby vždy byla „odvážná a laskavá". Nehodlá propadnout zoufalství, ani pohrdat těmi, kteří s ní jednají špatně. A pak je tu ještě jistý pohledný cizinec, se kterým se setkala v lesích. Elka, která nemá nejmenší tušení, že se ve skutečnosti jedná o prince, a nikoliv o pouhého učedníka ze zámku, má pocit, že konečně potkala spřízněnou duši. Záhy nato se zdá, že by se na ni konečně mohlo usmát štěstí. Všechny dívky z širokého okolí jsou totiž sezvány do královského paláce na bál a Elka se těší, že by se tam mohla znovu setkat s okouzlujícím Kitem (Richard Madden). Macecha jí však návštěvu bálu zakáže a zlomyslně jí roztrhá šaty. Jako ve všech správných pohádkách je však pomoc nablízku a objevuje se kouzelná víla kmotřička (Helena Bonham-Carter), která – proměnou dýně a několika myšek – Popelčin život navždy změní.

Ve filmu ještě uvidíme například Helen Bonham Carter, jak už bylo napsáno, jako vílu kmotřičku, ale třeba taky Cate Blanchett jako macechu nebo Deraka Jacobiho. Popelka u nás bude mít premiéru 19. března. 


Tom Branson a Sherlock za 2. světové války - šance na Oskary


Imitation Game, nebo chcete-li česky Kód Enigmy, vypráví o Allenovi Turingovi, matematikovi, který rozluštil nacistický kód - Enigmu. Geniální matematik samozřejmě nemůže být hrán nikým jiným než Benedictem Cumberbatchem. Allen Leech si v tomto snímku zahraje špióna, sice vedlejší role, ale ne nevýznamná. Nebojte se, uvidíte Allena více než, když jednom projde kolem Cumberbatche, zas tak vedlejší ta role není. 
Obsah je bohužel ve slovenštině: 

Životopisný film o britskom matematikovi a logikovi Alanovi Turingovi, ktorý bol považovaný za génia počítačových technológií svojej doby. 
Skutočnosť, že ste momentálne schopní prečítať tento článok pomocou "kúzla" internetu, je svedectvom o vplyve Alana Turinga (Benedict Cumberbatch), jedného z najväčších britských matematikov a kryptografov, ktorý je všeobecne považovaný za otca modernej výpočtovej techniky. Turing trávil počas druhej svetovej vojny dni lúštení kódov pre spojencov, slávnu Enigmu nevynímajúc, a potom obrátil svoju pozornosť k výskumu a vývoju v akademických oblastiach, od programovania až po matematickú biológiu. Tomuto poslaniu sa venoval až dovtedy, kým ho nestretla životná tragédia.

Kromě Allena a Benedicta se na plátně také objeví Kiera Knightely či Matthew Goode. Film doporučuji všem koho zajímá druhá světová válka, ale i také problematika homosexuality, protože, jak se ví Allen Turing byl gay. U nás od premiéruje až 29. ledna, přesto, že v Británii či Americe již snímek premiéru měl. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky