Downton Abbey Season 5: Episode 8 review

Takže to vše skončilo šťastně? Haha, dobrý vtip.  Uvidíme se o vánocích!


Downton Abbey: Season 5


Předpokládám, že se v této recenzi se fakt hodně rozvášním a ne zrovna velkými pozitivy, takže číst na vlastní nebezpečí.

headmistressmcgonagall:

♥Ale abych nepředbíhala událostem. Když to vezmu kolem a kolem, osmý díl nám prakticky nabídl vše, co by správné finále mělo mít. Radost, smutek, načančanou scénu, krásné noblesní šaty ( a to ne pouze nevěstiny, ovšem musím uznat, že lady Rose byla vidět nejvíc), zvraty - dech beroucí či ne a samozřejmě nebyl by to Fellowes, kdyby si nedopustil nějaký cliffhanger, to jest dramatický nedořešený závěr.



V podstatě nám tvůrci představili nadupanější loňský vánoční speciál. V hlavní roli byla opět Rose a Mary ji celou epizodu nestačila, dokonce i o Edith a její dceru měl scénář větší zájem než o ni. Tak jako o vánocích se nacházíme v Londýně, aby se Rose mohla provdat za Atticuse v synagoze, tu asi v Yorkshiru nenajdete. Z toho samozřejmě srší problémy, jak s židovskou krví, tak se samotnou matkou lady Rose Susan, kterou nespokojí snad nic na světě a rodina Crawley si je toho vědoma moc dobře. Susan uspořádala drama, které naštěstí se vyřešilo během jednoho dějství a věřte tomu nebo ne, svatba opravdu byla.



Mezitím dole uspořádala Mrs. Denker, komorná lady Violet, menší tóčo, když si s novým lokajem, kterého tak trochu využila, vyšla do londýnské putyky a vrátila se úplně na mol.
Ovšem strýček Barrow to vyřešil. Zdá se to jenom mě nebo si také myslíte, že Thomas po něm pokukoval?

Anna a její manžel v hlavním městě navštívili Scotland Yard. Tentokrát ovšem prst padl na Annu, protože podle svědka, vrah byl menší a navíc inspektor Vyner zjistil, že Green během toho roku znásilnil více žen, a tak si dal pět a pět dohromady a svolal si je všechny na stanici.

Daisy návštěva galerie Mr. Mosleym a Mrs. Baxter ohromila a učinila rozhodnutí, že zůstane v Londýně a bude zde dále studovat. Odevšad tu kouká kultura, no, kdo by to nechtěl.

Po svatbě samozřejmě následoval večírek, na který dorazila i Mabel s Tonym. Tom se zachoval jako opravdový nejlepší kámoš a měl z Mary legraci a podstrčil ji Tonymu. Ti si to vyříkali a pak následovalo málem vybrečení u Carsona jako v první sérii. Carson má pro Mary vždy laskavé slovo a ujistil ji, že jí lord Gilligham nesahá ani po kotníky.

…ah, look who’s coming your wayOvšem ještě ten večer odvedla Mrs. Hughes Annu z jejího pokoje, aby jí dole strážníci mohli zatknout. Teď se pro změnu opakuje finále z druhé řady, jen bez žádných polibků ani srdceryvných scén...NIC. Mr. Bates sice vtrhl na scénu jako uragán, ale pak tam stojí jako solný sloup, to stejné Anna. Žádné cukání, natahování ruky, rozčilování, nesouhlasení, zase NIC. Jako by to vše mělo být v naprostém pořádku.
Když už teda drama (i když toto je teda opravdu drama pro drama), tak alespoň pořádné. Taková scéna měla potenciál a nanejvýš, co se kdo zmůže je mylady, která pronese: "Já jsem lady Mary!" A z toho si všichni měli sednou na zadek. Nestalo se.                                        
  Za další, že zavolá právníka, to ale nestačí a Annu samozřejmě odvedou. Mimochodem, kde je vlastně Murray? Jó, já vlastně zapomněla, že tento člověk, kdyby se udělovala cena za nejhoršího právníka, tak by patřila právě jemu. Jak jsme se přesvědčili v sérii třetí, co si člověk neudělá sám...       Já sama ale věřím, že se tento nesmyl o vánocích vyřeší. Opravdu teda nechápu, kde se ve mně ten optimismus bere a opravdu jsem nechtěla, aby se tento storyline řešil i o vánocích, ale s tím už nic neuděláme.


Jako poslední byla scéna u památníku. Na tu jsem se těšila celou sérii, ale po tom měla byla opravdu jedno, pokud to mám říct hodně slušně. Navíc si na Annu těžko někdo vzpomněl a Mrs. Hughes, která se o Annu pořád tak starala. vyčítá Mr. Carson, že se bojí.

Jinak se vše urovnalo, Daisy zůstává a naopak Tom chce odjet. Robert rozluštil záhadu a objevil další vnouče ( a mimochem Cora s Robertem jsou zase v pořádku, nevím teda jak, ale jsou).


A na závěr jen taková technická. Ten střihač se asi opil nebo co, ale ty střihy byly opravdu nemožný.   


Komentáře

Oblíbené příspěvky