O jídle (+ odkaz výrobu rybí pěny)

Určitě jste ne jednou žasli nad úžasnými pokrmy, které na Downton Abbey připravuje Mrs. Patmore. Společně s jídelní aranžérkou Lisou Heathcode se podíváme do zákulisí, kde se dějí úplná kouzla. Odhalíme tajemství a získáme gurmánské zkušenosti. Tak pojďme na to!



Jako jídelní aranžérka (food stylist) se Lisa stará a vytváří každé sousto, které se na obrazovce objeví. Ne ale všechno jídlo se dá jíst a když uvidíte kuchařku Mrs. Patmore, jak posílá nahorulokaje s tácy plné různých pokrmů , jídlo nikdy není doneseno do jídelny nebo dokonce snědeno (přece jenom z Ealings, kde se nacházejí studia Downton Abbey a kde sídlí celé útočiště zaměstnanců je to do jídelny na Highclere přece jenom pěkná dálka). Ve spolupráci se scénářem Juliana Fellowese a scénografem Heathcode musí naplánovat, co Mrs. Patmore a její pomocnice budou během natáčení vařit a jaké jídlo se bude servírovat v jídelně Crawleyových.

Daisy and Mrs. Patmore

Momenty, na které se nezapomene 


První tři série Downton Abbey Heathcode musela jídlo připravovat venku před hradem v jakési polní kuchyni. V jeden den, kdy se natáčela třetí série, připravovala jídlo ve svém stanu pro velký banket, což znamenalo hodně různých druhů jídla. Vylíčila to takto: "Jedna strana mého stanu byla stažená a já uviděla Lady Carnarvon, současnou hraběnku žijící na Highclere, jak se procházela po trávníku s třemi obrovskými psy. Psi zavětřili a vystřeli po mě, protože jsem pracovala s masem." Naštěstí štáb zareagoval rychle a maso bylo zachráněno.

Prepping food at Highclere Castle

"Prvně polní kuchyně fungovala docela dobře, ale jednou při natáčení třetí série, kdy se natáčelo v jeden z prvních natáčecích dní, hrozně mrzlo a když se to smíchalo s unikátním mikroklimatem, které panuje na Highclere, nastal problém. "V jeden ledový a větrný den," popisuje Heathcode, "jsem se otočila a zjistila, že omáčka dočista zmrzla. Nemohli jsme ji nijak nechat roztát, protože venku mrzlo!" Od čtvrté série, Lisa Heathcode má svůj vlastní přívěs, za což je opravdu vděčná.

Další výzva, která byla pro Lisu při natáčení třetí série přichystána, byla, když scénář diktoval, aby Jimmy upustil humra do klína hraběnky vdovy. "Samozřejmě, byl to problém i pro kostymérky, protože nechtěly mastného humra na hedvábném kostýmu, ale scénář neumožňoval nic jiného." Musel se vyrobit falešného humra a falešné krevety. "Strávila jsem celý den tím, že jsem aranžovala opravdové jídlo tak, aby do klína spadl pouze falešný humr a toho docílila, aniž bych použila lepidlo nebo aby jídlo nenadělalo na šatech velkou paseku."

Lobster for the Dowager


Kuchařky v kostýmu


Heathcode se vždy směje, když se jí ptají, jestli se herečky, po pěti odehraných sérií, se staly zkušené kuchařky, které by na takovém panství obstály, ovšem připouští: "Myslím, že se zlepšují v krájení!          A už lépe zacházejí se všemi typy jídla. Jsou velice v pohodě, nejsou to žádné slečinky, ničeho se neštítí. Lepší se ve výrobě různého pečiva a válení válečkem. Většinou ale musím jídlo dodělat. Například, když Daisy dělala velký koláč a scéna skončila, nechala to tam jen tak ležet. Tak jsem to dodělala. opravila chyby a poté Daisy opět pokračovala v práci a dokončila poslední část. Takže si celý svět myslí, že Daisy udělala koláč a vypadá to, jak je velmi chytrá a talentovaná!"

Downton Abbey's Kitchen Maid


Kopa triků


Jak to Heathcode dělá, že její jídlo vypadá, tak chutně a přitom vydrží hodiny natáčení, ostrá světla na place a nespočet klapek? Udělají pár záběrů a poté už musíme vyměnit talíře a tácy.  Je to jako mít restauraci.
 Dobrý výběr ingrediencí je nejdůležitější. Některé chřadnou rychleji než ty druhé.  Stará dobrá řeřicha je nejlepší, ale musíte jí mít hodně  a neustále ji na place obměňovat. 

Downton Abbey food

Ne ale všechno, co v Downton Abbey uvidíte na talíři je jedlé. Heathcode dělá aspiky a želatiny daleko víc pevnější než by měly být, takže vydrží bez pohnutí dlouho. Protože želatina může roztát, pokud je udělána dobře, Lisa kolem ní nastrojí různé ovoce, takže herci můžou sníst to, co je kolem želatiny. 

Fish on Downton Abbey's menu

Heathcode popisuje čtvrtou sérii, jako sérii  rybí pěny a zákusků. Jak upokojit scénář, který se zmiňuje o "delikátní rybí pěně a delikátní lososové pěně"?  Použila obarvený krémový sýr  a dala jej do formiček. "Minulá série vypadala, jako by Crawleyovi jedli pořád ryby, které byly ve skutečnosti udělány z kuřete, takže jsme měli takové kuřeto-ryby a tuto sérii máme ryby se sýra, protože s opravdovou rybou by se natáčení stalo poněkud smradlavé." 


Hlavně aby se dobře najedli


Downton Abbey food

Pomyslete na ty chudáky hladové herce, které musí hodiny sedět před jídlem, kterého se nemůžou najíst. Zatímco herci většinou jedí jídlo jako je třeba řeřicha nebo okurka, Heathcode dodává: "Herci se na place dobře nají jenom příležitostně, záleží na tom, jak jsou hladoví. Pokud je právě před obědem, nají se dobře."


Jídlo, jídlo, samé jídlo


Je to pozoruhodné, ale nikdy nemohlo být méně než šest nebo sedm chodů na večírku, který se konal v domě jako je Downton. Heathcode popsala typické menu: "Začínalo se vývarem, poté ryba, hlavní chod (nějaký pokrm s omáčkou), dále byla pečeně, sýr či kousek ovoce, puding a malinká chuťovka a jednohubka na závěr. Je toho opravdu hodně."

A Downton Abbey menu

Ale jíst se neskončilo v panské jídelně. "Pokud to byla veliký večírek, pánové se odebraly do salonku hrát karty, kde hráli až do noci, záleželo to na tom, jaký byl další den program, pokud se konal lov a museli vstávat brzy, šli spát dříve, ale v zimních měsících, hráli až do noci, takže se mohla konat menší lehčí večeře ve formě bufetu, protože pánové byli hladoví."


Na prasečí farmě


Prasečí farma na Downton Abbey popisuje jako jediná současnou situaci na panství z venku. Heathcode popisuje jak velké byly panství jako Downton a jak si byly soběstačné: "Všechno ovoce, zelenina, maso, mléko, sýr pocházelo z výroby panství a bylo naprosto výtečné. V této době byly všechny produkty naprosto BIO a vyrobeny či vypěstovány přímo ze země a rovnou nandány do hrnců. Bylo to velice zdravé." 

Food from Downton Abbey

Přeloženo z oficiální stránky PBS, text a obrázky patří PBS.   

Komentáře

Oblíbené příspěvky