Potřebuji dobový britský seriál, zn. Spěchá to. I.

A koho si tedy vezme lady Mary? Už aby tu bylo září! Proč to má tak málo dílu? 

Pořád myslíte na Downton Abbey a přeblikávání televizních stanic už vás nebaví? Mám tady lék pro Downtonské duše, který by jim mohl těch dlouhých devět měsíců alespoň trochu zkrátit. 

Downton je klenot dobových dramat a rozhodně taky jeden z nejúspěšnějších britských seriálů současnosti, ale britská televizní tvorba je přímo prošpikovaná dobovými dramaty, které jsou mnohdy velmi dobré, ale přitom nejsou příliš známé. A proto vám tady v průběhu našeho čekání představím pár seriálů (známé i neznámé), které jsou podle mého názoru velmi dobré a chtěla bych s vámi sdílet svoje (ale doufám, že i později vaše) nadšení pro onen seriál. 

A začneme rovnou dnes krásným předkrmem a to mini sérií Parade's End


O Parade's Endu jsem tu už jednou dvakrát psala, ale nevidím důvod, proč bych tu o tomto seriálu nemohla psát potřetí. Ale než začnu pět chválu a nutit vás se na tento seriál podívat, respektive vás o to přátelsky přesvědčovat, musím vám nejdřív vlastně povědět, o čem tento seriál je, že ano. 

Parade's End (či Konec přehlídky, pokud preferujete český dabing) je společné dílko dvou seriálových přeborníků -  BBC a HBO, tudíž si díky britské veřejnoprávní televizi může na konto připsat výborně adaptovaný scénář Forda Madox Forda a skvělý casting a na druhou stranu, díky HBO získal seriál tu pravou "kinematografii". Na rozdíl od Downtonu, který popisuje příběhy a dramata širokému spektru postav, Parade's End většinu času popisuje pouze hlavně jednu postavu a to Christophera Tietjense, který je sice génius a velice vážený gentleman, ale ve společnosti naprosto utopený. Chritophera ztvárnil Benedict Cumberbatch, takže pokud zbožňujte Sherlocka, je to pro vás to pravé ořechové.  

Úplný začátek děje se odehrává ještě před první sérii Downton Abbey, tudíž v roce 1908, kde se Christopher seznamuje se Sylvií Satterthwaite, kterou si později již jako těhotnou bere. Jenže Sylvia ani on neví, zda je dítě jeho. O tomto ale není tento seriál.
Christopher je veliký gentleman (opravdu tak galantní postavu neznám), což Sylvii opravdu leze na nervy, protože ona je žena milující večírky, Chritopher ale jejich vztah dál respektuje. Nehraje v tom roli žádné společenské postavení či hrdost, ale jeho čistá galantnost a ctnost.
Ještě před rokem 1914 naráží při velice nudné hře golfu na sufražetku Valentine Wannop. Christopher je obrázek stoicismu, loajality, tolerantnosti a galantnosti, ale srdci neporučíš.
  Primární děj se ale odehrává za první světové války, tudíž v Downtonském vesmíru za druhé série, kde Christopher musí řešit jak státní a vojenské problémy, tak i jeho balancování mezi dvěma ženami.



Moje hodnocení
Parade's End je vynikající dílko. Pro milovníky Downtonu šité na míru a ti, co mají ještě ke všemu rádi Sherlocka budou v sedmém nebi. Christopher je tak trochu Sherlock naruby. Benedict Cumberbatch hraje perfektně, tyto chytrolíny má v krvi, i když to nerad slyší. 
Spojení BBC s HBO je ďábelsky dobré a i ostatní postavy tam nejsou pouze na ozdobu a nesplývají za Cumberbatchem. Proto vám Parade's End nemohu jinak než doporučit.
 Můj minulý článek - obsahuje spoilery, proto jsem se v tomto nemohla tak rozvášnit.

Odkaz na CSFD

95 %

Komentáře

Oblíbené příspěvky