Potřebuji dobový britský seriál, zn. Spěchá to II.

V druhém díle mého speciálu se podívám na seriál produkce BBC - Call the Midwife. Call the Midwife (Zavolejte sestřičky) má na ostrovech docela uznání. Není sice tak známý jako Sherlock, Doctor Who či Downton Abbey, ale jistou oblibu má - zvláště u žen.



Call the Midwife je v podstatě bibliografií Jennifer Worth, podle jejíž knihy je seriál natočen. Jennifer, která v seriálu vystupuje zkráceně jako Jenny, přijíždí do řeholního domu svatého Rajmunda nenarozeného, kde začíná vykonávat svou práci porodní asistentky společně s krasavicí Trixie a stydlivou Cynthiou. Ty dvě jsou sice jako oheň a voda, ale Jenny zjišťuje, že mají k sobě tak blízko, jak jen dvě přítelkyně mohou mít. V druhém díle se k porodním asistentkám přidává ještě Chummy, neohrabaná dáma, metr devadesát. Chummy hraje v Británii velice oblíbená Miranda Hart (která má - nebo spíše měla - na BBC svůj vlastní sitcom).


Řeholní dům samozřejmě společně s porodními asistentkami obývají ještě jeptišky. Hlavní sestra Juliana je velice asertivní a milá žena, která vždy všem poradí. Dále je tu rázná sestra Evengelina, kterou velice rozhořčuje sestra Monica Joan, což je již stará paní, která je tak trochu bláznivá již od doby, co do kláštera Jenny přijela. Nejmladší jeptiškou je sestra Bernadette, velice laskavá slečna, která se v průběhu seriálu stala mou nejoblíbenější postavou. Její děj se ale začne výrazněji rozvíjet až v druhé sérii.


Z pánů v seriálu vystupuje doktor Turner, což je čerstvý vdovec a otec mladého Timothyho. Potom Fred, údržbář s laskavým srdcem a samozřejmě také lásky a nápadníci porodních asistentek, protože ty na rozdíl od jeptišek nežijí v celibátu ( i když někdy srdci neporučí ani jeptiška, ale více spoilerovat nebudu).

Seriál tedy popisuje osobní vzestupy a pády, jak sester tak asistentek, ale také různé příběhy rodiček či jiných obyvatelů Poplaru v padesátých letech, Poplar je velice chudá část Londýna a tak tu obyvatelé často žijí v hrozných podmínkách pro život.
 Na konci epizody je obyčejně nějaký porod. :-)





Krásně to popisuje již zmíněná kniha od Jennifer Worth, která vyšla i v českém jazyce.

Moje hodnocení

Call the Midwife opravdu doporučuji. Časem sice seriál začne ztráce dech (hlavně ve třetí sérii), ale to je tak u všech seriálů. Momentálně ale BBC vysílá čtvrtou řadu a ta se mi velice líbí.
CTM má taky velice příjemnou délku série podobnou Downtonu. Na konci každé série je také vánoční speciál.

90 %

Komentáře

Oblíbené příspěvky