Jaký se skrývá příběh za postavou Violet, hraběnky vdovy?

Nedávno jsem znovu otevřela zapomenutou a zaprášenou knihu A Year in the Life of Downton Abbey, která mi od Vánoc ležela v knihovně. Opět jsem ji prolistovala, začetla jsem se a objevila jsem krásný příběh, který stojí jako předloha pro Violet.



Portrét Isie Stephensové (rozené Fellowesové). Patří jí
také nejznámější věta seriálu "Co je to víkend?"
Postava Violet byla inspirována pratetou Juliana Fellowese (námět, spisovatel, producent Downton Abbey). Rodina Fellowesů byla jedna z vážených anglických rodin, vlastnili také malé sídlo a některé historky se dostali i do seriálu. Julian ovšem tyto doby již nepamatuje, zná je pouze z vyprávění svých příbuzných, on se totiž narodil roku 1949 v Káhiře. Netřeba dodávat, že ona rodinná historie ho dovedla ke studiu historie a posléze psaní scénářů k dobovým dramatům ( za svůj Gosford Park byl dokonce oceněn Oscarem, po tomto úspěchu začal uvažovat nad něčím větším a tak za několik let vzešlo Downton Abbey).

Dnes tu ale nebudeme mluvit o Julianovi Fellowesovi, nýbrž o jeho již zmíněné pratetě Isie z otcovy strany. Isie se narodila roku 1880 (což bylo později než Violet, která prožívala svá dětská léta 50. letech     19. století) a vzala si bohatého Hamiltona Stephensona, přezdívaného Bertie. Bertie byl nemanželským, ale přesto velice milovaným synem vévody z Norfolku, který nesnášel svoji ženu (a se kterou se roku 1794 rozvedl), neboť miloval svoji milenku.

Isie byla pojmenovaná po všemi zbožňované tetě Elize, které se ovšem vždy říkalo Isie. Eliza zemřela měsíc po narození své neteře. "Opravdu se k nám chovala jako naše babička, naše pravá babička byla docela šílená a nesnášela děti," říká Julian o své pratetě.


Naneštěstí, manžel Isie zemřel na následky vážných zranění v první světové válce a její jediný syn, Russell, se utopil v druhé. Byla to právě Isie, která řekla tu památnou větu a později ji v seriálu převzala Lady Sybil. Isie šla na bál, který se konal po válce, vešla do místnosti a myslela si, že se spletla, protože v místnosti se nacházely pouze ženy, takže by si jeden řekl, že se tu koná rozlučka pro nevěstu nebo něco takového. Znenadání spatřila v koutku místnosti muže, pak dalšího a ještě jedno, takže si uvědomila, že i muži byli pozváni. Ale to byli všichni. "Připadám mi, to, všichni muži, se kterými jsem kdy tančila, jsou mrtví," řekla tehdy Isie.

Violet sdílí s Isie dominantní osobnost, víru v aristokracii a jisté snobství, ovšem Julian dodává, že dámy té doby to měly složité. Musely věřit, že osud se o ně nějak postará, stejně tak jako o jejich matky, babičky a prababičky.

Nicméně, typ žen jako Isie nebo Violet byly velice houževnaté - byly to nepochybné matriarchy a řídily své domácnosti. Isie mluvila přímo a k věci. Uznávala dva sobě nadřízené - Boha a královnu Victorii. Tyto ženy měli jednu hlavní prioritu a to rodinu. Violet, když se její vnučka chová tak, že to musí být šokující pro její generaci, tak ona tam vždy pro ni bude, bez ohledu na to, co se stalo, Mary je rodina a rodina je to hlavní, na čem záleží.

Komentáře

Oblíbené příspěvky