Hudba z Downton Abbey podruhé

Downton bez jeho dynamického soundtracku bych si již nedokázala představit. Od prvních tónů znělky až po romantické smyčce zamilovaných témat, to je to, co dělá Downton Downtonem. Víte ale, že (skoro) každá postava či pár má svoje vlastní hudbení téma? Pokud ano, gratuluji, jste bystří a pozorní posluchači. Pokud ne, třeba se dozvíte něco nového v novém článku.



Lady Mary and Matthew Crawley

An Ideal Marriage neboli v češtině ideální manželství. Netřeba vysvětlovat, proč patří toto dramatické téma k Lady Mary a dědicovi panství. Vždy, když se v jejich vztahu něco pokazilo, do cesty se jim nastražila nová překážka nebo naopak se jejich vztah posunul dopředu (narážím na jejich první polibek v první sérii) ozvaly se právě tyto pronikavé smyčce. 

Such Good Luck. "Tak hodně štěstí," říká Mary, když Matthew znovu odjíždí na frontu a Mary se s ním na perónu loučí. Je to nová, upravená verze jejich prvního téma, více táhlá, ale ke konci se zrychlí, neboť i Maryino srdce tepe jako o závod. Vždyť také hrála při Matthewové žádosti o ruku. 


Maryino téma po Matthewové smrti se příznačně jmenuje Life after Death a prožívá Maryino znovuzrození. Polibek sdílený s Lordem Gillighamem či okamžiky se svým synem, to vše popisuje právě toto téma.

Malý bonus přichází od zpěvačky Rebeccy Ferguson, která jejich zamilovanému tématu přidala slova. Píseň se jmenuje I'll count the days a je opravdu velice pěkná. 


Anna a Mr. Bates

Téma primárně určené pro Mr. Batese, ale časem ho bohužel kvůli své smutné dějové lince převzala i Anna, se jmenuje Damaged čili Poškozený, což odkazuje na chromou nohu Mr. Batese. Toto téma se proplétá všemi starostmi, které Batesovy prožívají od drobných problémů v sérii první, přes vězeňské období v sérii třetí až po současné trable s Mr. Greenem a jejími souvislostmi. Vždy, když zazní tiché piáno, je něco špatně.

Story of my life není jen popíková písnička od One Direction, ale i zamilované téma Anny a Mr. Batese patřící hlavně  k jejich předmanželským létům. Hrála například u jejich prvního polibku i skoro polibku, ale také jsme ji mohli slyšet i v poslední sérii. Stále je v ní cítíte melancholii, která pár sužuje, 


Glimpse of Happines neboli záblesk štěstí je téma, který tento pár dostal po své svatbě a nese, podle mého názoru velice přesný název. Toto téma můžete totiž slyšet zrovna, když čirou náhodou Batesovy nic netrápí. Navazuje na téma Damaged a hrálo třeba při jejich svatbě nebo při procházce po panství po propuštění Batese z vězení. 

Když jsme u toho propuštění, toto téma Realise hrálo na začátku sedmé epizody třetí série. Při těchto krásných vysokých tónech si padnou do náruče. 

Lady Sybil a Tom Branson

Lady Sybil byla velice emancipovaná žena. Téma Emancipation z první série popisuje, jak její spontánní útěky, kdy pomáhala Gwen dostat její vytouženou práci, ale také sbližování se s šoférem Bransonem. Srší z něho mládí a nadšení. Je přesně takové, jaká byla Lady Sybil.

Fashion, dokonce i nové exotické šaty Lady Sybil v první sérii dostaly svoje téma. Lady Sybil se ukazuje rodině a Branson nakukuje oknem, tak to začalo. Zhruba v půlce přechází téma k Lady Edith, u které pak již zůstalo po zbytek seriálu.

Elopement neboli obálka, tak se jmenuje Sybilino a Tomovo téma. Když Lady Sybil utekla s Bransonem z domova, nechala ve svém pokoji obálku. Toto téma pak popisuje jejich hledání i jejich vztah. Konečné smyčce konejší Bransona, který se srovnává se smrtí své ženy. 



Bohužel, soundtrack byl publikován pouze do třetí série a nových témat se zřejmě nedočkáme, to ale neznamená, že ten starý nestojí za poslech. 

Téma Preparation zahraje vždy, když se dům, jak praví název, připravuje na velkou událost. Hosté se sjíždí a Downton ožívá. Us and Them upozorňuje na dva oddělené světy - podchody a nadchody. Začátek skladby zazní vždy, když podchody to žije, zbytek skladby je většinou věnován zahradním večírkům, kriketu či jiným panským zábavám. 

Moje dvě nejoblíbenější témata pochází z vánočního speciálu patřící ke třetí sérii - první Grand Adventure hraje, když Crawleyovi vyjíždějí na cestu do Skotska, druhé Duneagle patří zmiňovanému hradu. Tyto dvě skladby se prolínají celým speciálem a jsou pro mě úplným klenotem celého soundtracku a jsem velice ráda, že byly zveřejněny.  

Komentáře

Oblíbené příspěvky