Downton Abbey Season 6: Episode 1 review

Začátek konce
!Spoiler!


Jsme na začátku konce (nebo na konci začátku, jak se to vezme). Downton Abbey se již opravdu probouzí do doby, kdy aristokratické manýry pomalu umírají. Robertovi sundá růžové brýle jeho kamarád, který prodává své panské sídlo, kde pořádá dražbu a přesouvá se svou rodinou do Londýna. Robert by nerad přišel o svůj drahý Downton. Je to přeci jeho třetí rodič a čtvrté dítě. Hrabě s tonikem v ruce, který teď v hlavním městě frčí, vede se svým majordómem debatu o snižování stavů. Zdá se, že jeho otázku již vyřešili zaměstnanci sami, neboť dvě služky z panství odchází. Druhou nezodpovězenou otázkou, ale stále zůstává: "Kdo má v dnešní době podmajordoma?" 


Violet si ze svých dvou zaměstnanců, kteří jsou na sebe po celou dobu jako Tom a Jerry, ráda vystřelí. Ta by snižovat stavy zaměstnanců nemohla, neboť by bez svého majordoma a komorné byla úplně nepoužitelná. 

Epizoda začíná velkolepě lovem na lišky. Lady Mary preferuje pánský styl jízdy, který je podle jejích slov bezpečnější. Vesničané mají příležitost na celý lov přihlížet, další novinka, kterou hraběcí rodina přijímá do svých životů. 
Mary si ovšem vyhlídla jedna osoba a kritickým pohledem ji pozoruje. Lady Mary se na ní také zadívá, ale v tu ránu z koně padá. Musím říct, že by to byl docela dobrý plot twist, kdyby se z nejstarší dcery vyklubala superwoman. Totiž před nedávnem jsem spadla z koně a noha mě bolí ještě teď, ovšem Mary se zvedla, vyskočila na koně jako by nic a jela dál. Navíc sama řekla, že bude raději žít sama než mužem, se kterým by si nerozuměla. Nezávislá single paní úžasňáková Lady Mary Josephine Crawley. 


Z té tajemné ženštiny se nakonec vyklubala vyděračka, která měla informaci o tom, že v liverpoolském Grand Hotelu Lady Mary sdílela s vikomtem Anthony Gillighamem. Mary se pokusila celou záležitost vzít do svých rukou, papá ovšem vše vyřešil. Co by pro svoji dceru neudělal. 





Dole pod schody jsou všichni nadšení ze svatby svých nadřízených, ti ovšem zatím ani nestanovili datum. Trvá to již věčnost, a tak se Mrs. Patmore vydá za Mrs.Hughes zjistit, co se děje, neboť se jí zdá z celé té záležitosti celá nesvá. Z ní nakonec vypadne, že si není jistá o celé té věci s včeličkami a kytičkami a navrhne kuchařce, aby to nějak podala majordómovi, neboť ona nechce s ním o tom sní může mluvit. Na první pokus vyžunkne kuchařka v majordómově pracovně celou sklenku chardonnay na ex, ale nic z toho není. Carsonomi to ale vrtá hlavou a pozve si Mrs.Patmore k sobě ještě jednou. Ta to na něj nakonec celé vychrlí. Carson ovšem chytně opět romantickou slinu a dojme kuchařku, diváky i sám sebe, když řekne, jak svoji snoubenku moc miluje a jak je úžasná. Nedorozumění se tak mezi snoubenci vyjasní a Mrs. Hughes svolí. "Můžete mě mít...můžete mě mít celou...bez příkras!" Možná víc než jsme chtěli vědět.


O tmavou dějovou linku bez duhy a jednorožců se opět postarali manželé Batesovi. Anna hned na začátku epizody potratí (naštěstí mimo scénu, je o tom pouze zmíněno, ale přesto raději varuji). A zrovna teď, když po panství všude pobíhají hraběcí děti, Anna se z toho emočně zhroutí. Chudákovi Batesovi nezbývá než ji utěšovat, i když sám ví, že chlácholením jí dítě nedá. Ovšem jednoho velkého břemena se manželé zbavili, když jim přišel seržant říci, že případ Green je uzavřen a oni jsou zbaveni viny. Upřímně jsem čekala něco zajímavějšího než jenom, že vražedkyně byla nějaká náhodná ženská (sakriš dvě série a potom to tak odflákne), ale jsem ráda, že už je to konečně u konce. V jídelně pro zaměstnance vypukla párty napříč společenskými třídami, dotáhl se gramofon a začalo se tancovat. 

Nad Downton Abbey se definitivně stmívá, pomalu zatahuje oponu a čeká na poslední standing ovation. Z první epizody mám takový pocit, že celá série bude taková jedna veliká rozlučka, která vyvrcholí na náš Boží hod. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky