Downton Abbey Season 6: Episode 8 review

Vlažné finále



Tak a je to tady: poslední downtonská neděle je za námi a nedělní večery již nikdy nebudou stejné. Píšu poslední downtonská neděle záměrně, neboť máme před sebou ještě mnohokrát zmiňovaný vánoční speciál, do kterého vkládám veliké naděje. Ovšem od tohoto dílu jsme také očekávala hodně, ale ve výsledku se mi zdál osmý díl takový nemastný neslaný. Někteří fanoušci byli tedy dílem velice zklamáni, já byla v rámci možností spokojená, vždy může být hůř (vzpomeňte si na vánoční speciál o londýnské sezóně).  Teď ale konec řečí. Na oficiální facebookové stránce Downton Abbey se před epizodou objevil vzkaz, že seriál má stále mnoho, co povědět. Co nám tedy osmý díl řekl?

Je se prostě chová jako bitch - přeložte si to, jak chcete, čeština má na takovéto nepěkné anglické slovíčko mnoho a mnoho variací. Tentokrát ji ale tak nenazývají naštvaní diváci či dokonce recenzenti, kteří se utrhli ze řetězu, ale i samotná její sestra. Má ale proto svůj důvod, neboť po rozchodu s Henry Talbotem se Mary chová ještě hůře než obvykle a navíc, představte si to, na Edith žárlí. Po nečekané smrti mladého lorda Hexhama, vzdáleného příbuzného Bertie Pelhama, se právě její milenec stává dědicem titulu a z chudého Bertieho se rázem stává bohatý markýz. To je ale náhodička. 

Je tady ale stále jeden háček, který brání Edith vzejít do manželství s čistým svědomím a to Marigold. Ale nebojte se, Bertie se vše včas dozví...od starostlivé brzy budoucí švagrové Lady Mary, která mu vše s radostí poví nebo alespoň naznačí. Edithino zasnoubení je tedy rázem v troskách a Bertie..ehm Lord Hexham odjíždí z Downtonu pryč.

Od Mary si na chvíli odskočíme dolů. Anna je stále šťastně těhotná, pokud se to tak dá říct, Carsonovi jsou stále roztomilí a Mrs Patmore řeší problém. Do čerstvě otevřeného jejího Bed & Breakfast hostelu se ubytovali hledané osoby, chytli se toho noviny a rázem všechny budoucí rezervace byly zrušeny. No, ovšem když máte hodné zaměstnavatele, ti vás vytáhnou i z té sebevětší šlamastiky. 


Daisy úspěšně zvládla zkoušky a Mr Mosley si vyzkoušel první den jako učitel. Jak je vidno, býti kantorem byla pořádná dřina v každé době. Svůj respekt a oblibu si ale nakonec u dětí získal. No vidíte, brzy si dříve nešikovný lokaj půjde pro sošku Zlatého Ámose.   

Kdo nad sebou tahal konstantně černý mráček, byl Thomas, jehož ponurá dějová linka vyvrcholila odřezání žil. Ano, i Thomas má city, Mr Carsone, děkuji pěkně. Díky obětavé Mrs Baxter, které se překvapivě stala jeho kamarádkou, a Andymu, Thomas neodešel do věčného spánku. Já to věděla. Novinové plátky si byly ještě před začátkem sezóny setsakramentsky jistí, že Thomas bude letošní obětí. Ha! Nikdy nevěřte Daily Mailu či jiným ohavnostem. Nyní Carson může jít spokojeně s Mrs Hughes do důchodu, Thomas se s Mistrem Georgem postarají o Downton Abbey až do konce svých dnů.

Teď ale to, co všechny zajímá. Mary, Mary, Mary. Nejstarší dcera se všechny snaží přesvědčit, že ona má srdce z kamene (to už tu bylo) a že přeci má  na někoho lepšího než je chytrý, mužný, seriózní a milující Henry Talbot. Nebudu chodit kolem horké kaše, Henryho jsem si minulý díl zamilovala, ale hodí se k Mary? Rozhodně více než ti dva předchozí trapáci. Když se Henry objevil poprvé v této epizodě na Downtonu, neobjevila se ani známka lásky ani od jednoho. Mary ho posléze vyhnala a Henry odjel pryč stejně tak, jak Bertie Pelham.


Tom Branson se ujal pozice Maryiné nejlepší kamarádky. Kdyby žili v jednadvacátém století, už je vidím, jak si spolu dělají testy v Bravíčku a smějí se ubohým pokusům Evelyna Napiera. Teď se ale Tom dostal do situace, do které se dříve či později dostane každá dobrá kamarádka a to: "(On je tak sexy), vy se přece musíte dát dohromady!"
A protože je sám na umíněnou Mary krátký, zavolá si na pomoc babičku (a táhli, táhli, ale řepu nevytáhli). No a když vám dokonce i babička dává přednášku o lásce, je na čase změnit postoj. Mary si jde na hřbitov k Matthewovi (který bude vždy její no.1) pro požehnání a když Henry znovu přijíždí, padá mu do náručí a vášnivě ho políbí, čímž dostane Carsona do rozpaků (my víme, že stejně by jsi byl na Henryho místě, Charlesi Carsone, nedělej svatouška). 

A bude svatba a to hned (aneb musíme to stihnout do konce epizody). Lady Mary odjíždí se svým milovaným v kočáře, zaměstnanci házejí růžové květy a Edith se užívá výjevu na svoji dceru hrající si s ostatními dětmi u hrobu její sestry. Všichni jsou šťastni. 

... pokračování o Vánocích


Komentáře

  1. Kapesníček jsem si připravila :-D no a potřebovala jsem ho :-) dva momenty mi trošku, opravdu malinko vydolovali slzičku. První když Violet mluví s Mary. Violet prostě nikdy nezklame a potom když Mary mluvila u hrobu, věta "Navždy tě budu milovat" mi podruhé nahnala slzy.
    Musím říct, že na to, že je to poslední regulérní díl tohohle seriálu to bylo fakt slabý. Nechci říct, že to bylo hrozný, protože jo 4 sezóna fakt nic nepřebije :-D ale prostě čekala jsem asi víc. Možná to ještě přijde ve Vánočním speciálu, že nás to fakt překvapí a ohromí jenže už není čím překvapovat nebo čím ohromovat. Nic už tě nepřekvapí víc než konec. Určitě se JF snaží hrát na naší láskyplnou notu tím, že to co jde dát dohromady tak dohromady dává, ti co se milovali jsou spolu, ti co se hádali se usmířili, ti co spolu nemluvili spolu zase mluví, ti co nebyli těhotní jsou a ti co se měli vzít se vzali. Tedy až na poor Edith, tohle mě opravdu zajímá. Protože mi přijde fakt divný, že Bertie jí miluje z celého srdce a nedokáže jí odpustit to, že má dítě s jiným. Trošku mi to něčím zavání jak už jsme se o tom bavily. Ale možná chtějí Edith dopřát to co měla vždy Mary a to trošku té pozornosti navíc. Líbilo se mi, že sestry se usmířily. Protože co si budeme povídat ty dvě si mají co vracet (Mr. Pamuk) a tak trošku se mi chce říct, že jí to Mary vrátila docela i s úroky. S Thomasem jsem něco takového čekala, myslela jsem si, že se prostě něco takového stane. Ale Master George se o Thomase postará a to co říkala Mary byla vlastně i z části pravda jí taky nikdo nemá moc rád. Teda až na Carsona ten jí miluje :-D líbilo se mi v minulém díle jak ho Mrs. Hughes vyškolila s vařením. To jsem se opravdu zasmála.
    Ale stejně mě pořád mrzí, že ten konec s nimi už nezažije Matthew a Sybil. Tom určitě najde otevřenou náruč u té redaktorky, takový můj typ :-) ale taky mu přeji aby měl šťastný konec.
    Svatba byla taková uspěchaná, musím říct, že asi JF nechtěl hrát na klišé a nechat si svatbu do poslední epizody nebo možná nechtěl mít svatby dvě vzhledem k Edith, ale stejně mi to přišlo všechno tak hrozně rychlí. Rozejdou se a pak najednou jo jsem tvoje a svatba, ale dalo se to očekávat. Možná to JF měl trošku líp rozvrhnout aby se Henry víc ukázal na Downtonu a ne jen někde na závodní dráze. Ale pořád se k sobě hodí takže to JF odpustím a možná mu i trošku ve skrytu duše děkuju za Henryho :-) Nedokážu si to vůbec představit s tím skončit. Prostě už nečekat na další díl DA. Ten Vánoční díl je vždy jen takový bonus se kterým se počítá, ale teď je to bod zlomu. KONEC.
    Káťa

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, epizoda měla dobré i slabší momenty, ale teď se všechno soustředí na vánoční speciál, který podle všeho má být opravdu speciální či přímo grandiózní a Jim Carter radil, že si na jeho sledování máme připravit rovnou dvě krabice kapesníčků.
    Bylo to jasné, že Fellowes všem napíše happy ending a ti, kteří ho zatím nedostali, ho určitě dostanou v speciálu. Diváci by ho za to ukamenovali, kdyby to zakončil tragédii (ehm... a z dálky se na nás usmívá druhá světová válka, takže myslím, že tragédii netřeba) a vzhledem k tomu, že chce pokračovat dál v tvorbě dobových dramat (už chystá "Zlatý věk" pro americkou NBC), tak by mu to dost pokazilo jméno.
    Ach jo, úplně se děsím toho momentu, kdy naposledy zahraje ústřední téma, začnou nabíhat staré známé černobílé titulky a dáma na ITV ohlásí něco ve stylu: "And that was the final epizode of Downton Abbey!" Amazonky slz.
    No nic, tady moc spoilerovat nemůžu (už tak je tady spoilerů pro české diváky), ale cokoliv mi napiš na diskuzní stránku, kam vstup na vlastní nebezpečí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář!

Oblíbené příspěvky