Top pětka součastných britských herců

To jsem si zase na sebe upletla bič. Vybrat pět nejlepších britských herců pro mě tedy rozhodně nebyl snadný úkol. Mám totiž desítky oblíbených herců, které bych samozřejmě ráda zmínila, to byste ale četli článek hodiny...:-D Takže zde mám alespoň skromný seznam pánů, jejichž herecký um opravdu obdivuji.





Benedict Cumberbatch


Proč: Myslím, že pro všechny, co mě znají, není překvapení, proč se právě tento čahoun s lícními kostmi a nevyslovitelným přímením dostal na tento seznam. Benedict bývá zároveň často spojován se svojí nezvladatelnou armádou fanynek (tvz. "cumberbitches", jejichž označení pohrdám). Vězte, že Benedict není mým oblíbeným hercem jen díky tomu, že vypadá k světu.
Benedict je pan herec pro mě a já mu sním vše i s navijákem. Nikdy mě nenudí a vždy mě překvapí, což je výrazné plus. Benedict mě již nesčetněkrát rozbrečel, ale také i rozesmál.  Do každé své postavy se vrhá naplno a podá maximální výkon. A jeho hlas...mě by stačilo, kdyby předčítal telefonní seznam a byla bych nadšená.  

Nejlepší výkon: Přestože je to jen televizní seriál, tak bezkonkurenčně Sherlock. I přesto, že má po svém boku Martina Freemana alias Johna Watsona, který se rozhodně vedle něj nehraje druhé housle, tak Sherlock je hrozný drama queen a občas s ze seriálu udělá menší one man show, kde Benedict může předvést své herecké schopnosti...a on rozhodně má co předvést.

Benedict Cumberbatch jako Sherlock
zdroj: BBC
Kde jste ho dále mohli vidět: Benedictovo herecké portfolio obsahuje snad 90% postav, které by zvládli vstupní test do Menzy levou zadní, neboť hraje samé génie. Tak prvně jistě musím zmínit Imitation Game, za niž si vysloužil i nominaci na Oscara (na Eddieho Redmayna ale prostě nestačil, s tímto s akademiky souhlasím). Přestože scéna hodná Oscara je až ta poslední (ti, co film viděli, jistě se mnou souhlasí), tak na to konto je zase tak intenzivní, že i po několikátém shlédnutí vždy pláču jako želva (a vždy se na konci rozčiluji nad logikou Alžběty II.). Dále bych měla zmínit Parade's End, což je sice klasické dobové drama a chápu, že to nemusí být zrovna váš šálek kávy, ale pokud máte rádi Downton Abbey, jistě si oblíbíte i tento seriál, kde Benedict opět hraje chytrolína. Benedict se také objevil v několika amerických blockbusterech jako Star Trek: Do temnoty či v posledních dílech Hobita jako drak Šmak. Nedávno také vyšel jeho nový film s Johny Deppem Black Mass.
Co připravuje: Současně se s jeho jménem často spojuje nová marvelovka Doctor Strange, která má premiéru 3.listopadu. Dále se objeví ve druhé sérii zfilmovaných dramat od Shakespeara Hollow Crown, které vysílá BBC - Benedict hraje Richarda III.

Eddie Redmayne


Proč: Pro mě, ale myslím, že i pro mnoho ostatních, je Eddie rozhodně objev loňského roku, kde se najednou zjevil a předvedl oscarový výkon. Samozřejmě, Eddieho jsem viděla i v jiných snímcích před tím, nikdy ale nenastal takový wow efekt jako u Theory of Everything, kde Eddie hrál jako pán a z kina jsem odcházela naprosto nadšená a souhlasila jsem s rozhodnutím akademiků, neboť Eddie si tyto zlatého pánaka jistě zasloužil. Eddieho předností je nesporně to, že si vybírá hodně složité role, které by mnozí odmítli. Hrát Stephena Hawkinga bylo jistě těžké, ale myslím, že v jisté smyslu také pocta, v únoru nás ale čeká The Danish Girl, kde Eddie ztvárnil transsexuálního malíře Lili Elbe, za nichž je Eddie opět nominován na Oscara.

Nejlepší výkon: Myslím, že to bylo dost již jasně shrnuto. Jeho podání geniálního fyzika bylo zaslouženě oceněné filmovou akademií, mám ale takové tušení, že Eddie si půjde letos pro sošku již podruhé.
Kde jste ho ještě mohli vidět: První film, ve kterém jsem Eddieho viděla jsou Bídníci neboli Les Misérables, neboť mám velikou slabost pro muzikály. Zpíval moc pěkně. Dále se mi moc líbil ve filmu My Week with Marylin, kde hrál milence slavné herečky. Také ho můžete znát z nového filmu Jupiter Ascening.

Oscarový výkon Eddieho Redmayna
zdroj: HBO
Co připravuje: Fanklub Harryho Pottera se probouzí, neboť se chystá prequel Fantastic Beats and where to find them, kde Eddie má hlavní roli. Moc se těším!    

Colin Firth


Proč: Darcyovské období (tím myslím oba dva) mám sice již dávno za sebou, přesto bude mít Colin v mém srdci vždy své místo. Dokáže zahrát kohokoliv od anglického gentlemana přes outsidera až po agenta tajné služby, nikdy mě neomrzí. Nemá cenu plýtvat superlativy, každá žena, která si také prošla Darcyovským období, mi musí dát za pravdu, že Colin nesmí na tomto listu chybět.
Nejlepší výkon: Bez váhání: The King's Speech. Za Bertieho přece dostal Oscara (i když chápu kritiku lidí, že stačí natočit životopis a máte Oscara, ale roli koktajícího krále zvládl Colin na jedničku s hvězdičkou). 


Kde jste ho ještě mohli vidět: Fíha, těch filmů je vážně hodně, proto musím vybrat jen naprosté klasiky a must see jako televizní adaptace Pride and Prejudice, Shakespeare in Love, Bridget Jones' Diary, Love Actually, Nanny McPhee, Mamma Mia! a noví šílení a moji milovaní Kingsmani.

Milovaný Mr Darcy
zdroj: BBC
Co chystá: Po více jak deseti letech se na plátna vrací Bridget Jones s Markem Darcy (nutno podotknout, že film není podle knihy). No uvidíme, aby tento film nebyl jeden veliký průšvih, jak tomu tak bývá. Ovšem film Genius, který má vyjít také letos, vypadá moc nadějně.  

Peter Capaldi


Proč: Možná vás toto jméno zaskočí, ale věřím, že spousta fanouků kultovního britského sci-fi seriálu Doctor Who se mnou souhlasí. Peter, rodák ze skotského města Glasgow, který momentálně hraje současného doktora, u nás není příliš známý a do filmového sektoru se také příliš neprobojoval, nicméně když jsem se o něm letmo zmínila před mojí kamarádkou ze Skotska začala vyšilovat, jak je super, že ho také znám.
Nejlepší výkon: Tady budu dost specifická, neboť právě poslední díly deváté série Doctora Who, mě přesvědčily, že tohoto whoviana tělem i duší musím na tento seznam dostat. Peter miluje svoji roli a předvedl tak úžasný výkon, tak skvělou one man show, že jsem po celou dobu zírala na obrazovku s otevřenou pusou.

Kde jste ho ještě mohli vidět: Peter má za svoji kariéru za sebou spoustu televizních rolí. Z těch známějších můžu jmenovat třeba šílenou politickou satiru Thick of It, The Hour, špionážním dramatu o fungování televizních zpráv za studené války či roztomilou roli souseda ve filmu Paddington, kde podlehne šarmu Nicole Kidman.

Peter jako dvanáctý doktor
zdroj: BBC

Co chystá: Peterova hlavní priorita je nyní seriál Doctor Who, takže nic nového nechystá. 


In memoriam: Alan Rickman


Proč: Nápad, že sepíšu tento seznam, jsem měla již několik týdnů a v hlavě jsem si ho dávala dohromady - a jeden z prvních, kdo mě napadl byl právě Alan Rickman. Když jsem se pak ve čtvrteční odpoledne dozvěděla, že Alan si odešel dát čaj s Davidem Bowiem, přemýšlela, zda tento seznam má vůbec cenu psát. Řekla jsem si, ale že bych měla dát světu najevo, jak Alan byl skvělý herec a to ne pouhým sdílením na facebooku hlášku z Harryho Pottera. Alan si zaslouží něco víc.



Tato smutná zpráva mě opravdu zaskočila a mě jsem sto chutí mrsknout počítačem o zem a celý rok 2016 restartovat. Proč se musí dít pořád tolik hnusných věcí? V jenom vzpomínkovém článku (a musím dodat, že dost odfláknutém) o Alanu jsem četla, že po jeho filmovém debutu byl odsouzený k věčným vedlejším rolím. Uznávám, Alan nikdy neměl ve filmu tu úplně top roli, což ovšem ukazuje, jak skvělý herec to byl, neboť podívejte se, kolik lidských srdcí si získal pouhými vedlejšími rolemi, to se kdejakému hlavnímu herci jen tak nepovede. 
Alanovi tak skláním největší poklonu za jeho celoživotní dílo. Co nevidět se musím podívat na jeho poslední film Little Chaos, který si i sám režíroval a truchlit nad tím, o jakého skvělého herce jsme přišli.

Nezapomenutelný profesor Snape
zdroj: Warner Bros

Nejlepší výkon: Já vím, že Alanovo herecké spektrum obsahuje toho mnohem víc než jen postavu nevrlého čahouna s hůlkou, jehož jméno se teď v médiích skloňuje nejvíce, ale rolí profesora Snapea si ho nejvíc lidí zamilovalo. Já osobně mám raději profesora lektvarů než jeho nejslavnějšího žáka.  
Kde ho ještě můžete vidět: Samozřejmě nesmím opomenout Lásku nebeskou (Love Actually), kde vždy brečím synchronizovaně s Emmou Thompson a myslím, že příští Vánoce to bude bolet ještě víc. Pokud nechcete plačky, doporučuji šílenou parodii na Star Trek Galaxy Quest, no dále ovšem klasika Rozum a cit (Sense and Sensibility), ale to je jen chudý výčet.  

Komentáře

  1. O Peteru Capaldim jsem v životě neslyšela :), ale ti ostatní jsou skvělí - prostě hot and British. Já bych ještě přidala Billa Nighyho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peter je super herec, určitě se na něco s ním podívej. Bill Nighy je také úžasný herec. Já bych jich přidala ještě daleko víc, ale to top pětky se mi jich prostě spoustu nevešlo, nejspíš časem udělám nějaké vol.2 nebo něco podobného.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář!

Oblíbené příspěvky