Filmy o Alžbětě II.

Ku příležitosti oslav oficiálních narozenin královny Alžběty II. - Trooping the Colour, které se budou konat 11. června, jsem připravila seznam filmů, které velmi dobře mapují celý Alžbětin život. Své 90. narozeniny oslavila královna 21. dubna.

Helen Mirren
zdroj: http://www.superiorpics.com/

The King's Speech (Králova řeč) (2010)

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě.
oficiální text distributora

Královu řeč znají jistě všichni díky famóznímu výkonu Colina Firthe, za který si i zlatou sošku vysloužil. Firth ztvárnil krále Jiřího IV., otce královny Alžběty II., který jistě neměl svoji cestu vládnutí vydlážděnou zlatem. Životní příběh krále nemohl být vylíčen lépe. Alžběta je ve filmu zobrazená jako malá holčička s kočárkem a houpacím koněm, my však víme, jaká dobrá vladařka z ní vyroste. Se svou mladší sestrou Margaret (jejíž smrt později Alžběta těžce nesla) jsou královu oporou v nelehkých životních situacích.

Pokud jste z Brna, jistě si nenechte ujít divadelní zpracování filmu a knihy, které zpracoval soubor Národního divadla Brna. Představení je na scéně Mahenova divadla již přes tři roky a neustále sklízí u diváků veliký úspěch.



A Royal Night Out (2015)


Je 8. května 1945 a celý svět oslavuje konec války. Dvě mladé dívky mají příležitost si poprvé vyrazit ven a přidat se k velkolepým oslavám v Londýně. Prožijí nezapomenutelnou noc plnou dobrodružství, ale domů se vrátí příliš pozdě. Problém je, že to nejsou obyčejné dívky. Jejich domovem je totiž Buckinghamský palác a dvě teenagerky jsou princezna Margaret a budoucí královna Anglie, Alžběta II.

oficiální text distributora

Aneb když si Alžběta vyjde ven. Rozpustilá jízda mladých dam sice nepřináší nic nového, ale pobaví. Film jako ušitý na víkendový večer. 




The Queen (Královna) (2006)


Tento film je intimním pohledem do zákulisí královské rodiny, ale i vysoké politiky v období po tragické smrti princezny Diany. Odkrývá skutečné emoce i tragický dosah této události na celý svět. Kdo stojí za vraždou "královny lidských srdcí"?


oficiální text distrubutora

Pravděpodobně nejvěrnější snímek. co byl kdy o Alžbětě II. natočen. Ukazuje královnu jako člověka, ne jako figurku na trůnu, nezkrášluje okolnosti, ale líčí pravdu, která je leckdy krutá a vzbuzuje v divákovi lístost. 

Královnu si zahrála Helen Mirren, jejíž Alžbětu II. považuji za její vrcholnou roli. Mirren získala za výkon v tomto filmu Oscara, ale její hlavní role nebyla jediná, za co snímek získal ocenění. Helen Mirren si mimochodem královnu zahrála ještě jednou v roce 2013 a to v divadelní hře The Audience v Gielgud Theatre v režii Petera Morgana, jenž režíroval i samotný snímek. 

Dechberoucí hudbu složil k tomuto snímku francouzský skladatel Alexendre Desplat (jeho hudba také zní v již zmíněném snímku The King's Speech), který je jistě jedním z nejlepších hudbeních skladatelů současnosti.  


 The Crown (2016)


















The Crown vypráví příběh dvou nejznámějších adres světa: Buckingham Palace a 10 Downing Street. Zde se odehrávaly ty nejzamotanější intriky, milostné životy a machinace za nejslavnějšími událostmi, které pomohly zformovat druhou polovinu 20. století.

Každá série The Crown prozkoumává politickou rivalitu a osobnostní intriky skrze celou dobu vlády Alžběty II., divákům je nabídnut náhled jak na soukromý život panovnice, tak na její veřejné vystupování.

První série začíná s pětadvacetiletou princeznou, která je nucena čelit děsivé vyhlídce na vládu nad nejslavnější monarchií světa, a formováním jejího vztahu s válkou zoceleným premiérem Winstonem Churchillem.
zdroj: serialzone.cz

The Crown je nový seriál od streamovací služby Netflix, jenž se dostane na naše obrazovky v půli listopadu letošního roku. Originální seriály poskytovatele filmů a seriálů Netflixu se vždy těšili veliké oblibě (namátkou můžu zmínit například velice úspěšnou adaptaci britského seriálu House of Cards). 

Seriál může především nalákat Mattem Smithem, který hraje prince Philipa, vévodu z Edinburgu. Smitha si jistě pamatují všichni fanoušci Doktora Who, jenž ztvárnil Doktorovu jedenáctou reinkarnaci a mezi fanoušky získal velikou oblibu. Jeho partnerku a v tomto příběhu hlavní hrdinku hraje Claire Foy,

Pokud jsem Vás nenalákala, zde je ukázka:




Líbili se Vám zmíněné filmy? A dáte šanci The Crown? 

Komentáře

Oblíbené příspěvky