O seriálu: The Crown (Spoiler-Free)



Jak jsem již předesílala, na tomto blogu se budu mimo jiné věnovat seriálu úspěšné streamovací služby Netflix: The Crown. Seriál popisuje vzestupy i pády současný hlavy Velké Británie královny Alžběty, funguje tedy jako jakási studie jejího panováni již od samého začátku, ale popisuje ji také lidsky, neboť člověk je tvor chybující nevýjima samo královnu. Netflix, který seriál představil letos v listopadu, slíbil, že bude mít celkem pět řad a po druhé série se představitelé hlavních rolí vymění z důvodu stárnutí.

Hlavní duo, tj. královnu Elizabeth a prince Phillipa, hraje Claire Foy a miláček publika Matt Smith, což je rozhodně jeden z hlavních lákadel na diváky. Ostatní herce představím v pozdějším článku, ten si ale určitě říkáte: "Tak mi ukaž, proč je ten seriál tak dobrý?" Ukážu.



6 důvodů proč shlédnout The Crown


Claire Foy a Jared Harris jako Jiří IV.

Úchvatná produkce seriálu (výprava, kostýmy, lokace)

Pokud jste milovali kostýmy v Downton Abbey, při sledování The Crown rozhodně nebudete trpět. Dějem se sice od Downtonu přesouváme o třicet let dopředu, tj. nacházíme se v padesátých letech. to podle mě ale naprosto nevadí. Produkce je naprosto vymazlená. Uvidíte dobová auta, dobové rekvizity od plnícího pera přes televizi až já nevím k čemu všemu. A samozřejmě stovky Alžbětiných šatů a spousty a spousty dalších kostýmů. 
Lokace jsou pečlivě vybírány a z dokonalou kamerou je to slast obdivovat jak bujarou skotskou krajinu, tak i blyštivé paláce v Londýně. 

Trocha politikaření

Po Alžbětině korunovaci se děj razantně zpomalí, což opravdu nevadí, neboť sledujeme Alžbětiny  politické tahy, které jako mladá královna dělá, ať už jsou úspěšné či ne. Každopádně se dozvídáme mnoho zajímavých informací o nedávné historii Velké Británii.

 Politici jsou také lidi

Jak jsem již psala, na Alžbětu ale i všechny okolo (tedy i třeba premiéra Winstona Churchilla) není pohlíženo pouze ze státnického hlediska. Jsou to lidé jako my, mají své milostné trable, potíže v rodině, někteří již nejsou nejmladší a řeší problémy se zdravím. 

The Crown, tedy koruna nesymbolizuje pouze státnickou moc, ale i rozpor mezi vladařem, který má jít příkladem a člověkem, který miluje, tudíž i chybuje. A je jedno, zda se jedná o samu Alžbětu, či jejího otce krále George IV., jeho bratra Eduarda či Alžbětinu sestru princeznu Margaret, každý má svého kostlivce ve skříni. 


Claire Foy a Matt Smith


Seriál je již nominovaný na Zlaté Glóby a SAG Awards

...a je také velmi pravděpodobné, že má šanci na úspěch. Na Zlatých Glóbech je nominovaný jak seriál jako celek, tak i Claire Foy jako hlavní herečka v dramatickém seriálu a John Lithgow ve vedlejší roli za Winstona Churchilla. 
Na Cenu sdružení filmových a televizních herců (SAG) je nominován seriál, a opět také Claire Foy a John Lithgow. 

Netflix

V Česku zatím tento styl sledování seriálů moc neznáme, ale v zahraničí je, se stále rozšiřující nabídkou streamovacích služeb, to věc běžná. Vtip je v tom, že namísto týdenního dávkování, stránka vypustí všechny díly seriálu najednou, takže divák se může podívat na všechny díly najednou (tvz. v ang. binge watching) nebo sledovat, kdy bude chtít. 

 Ne kvantita, ale kvalita

Netflix je známý v tom, že má své seriály opravdu kvalitní (House of Cards, Sense8). Většinou mají okolo deseti epizod za sérii nicméně v malém množství se odráží kvalita. The Crown je také co do velikosti rozpočtu nejvelkorysejší.


Pro stále nerozhodnuté zde mám FAQ?


Vanessa Kirby jako Princezna Margaret

Je to lepší než Downton Abbey?

Ne, ALE! Je jasné, že lásku k postavám si budete hledat složitěji, neboť tento vztah komplikuje fakt, že se jedná o skutečné osobnosti. Pamatujte, že Downton byla dobová telenovela, The Crown funguje spíše jako sonda do historie...ale funguje skvěle. The Crown je modernější - jak dějem, tak i technikou zpracování.  

Nebude mě to nudit?

Pokud Vás nenudilo Downton Abbey, The Crown vás jistě nudit nebude. Jak jsem již psala, seriál není pouze o politice, to je pouze základ, na kterém se staví, ale zbytek se buduje právě ze komplikovaných vztahů. Rodinných peripetií má královská rodina mnoho. 

Netflix - půjde seriál sledovat i v ČR?

Předpokládám, že valná většina mezinárodních diváků si Netflix nepředplácí a přesto jej sleduje *mrk*

Kolik času musím seriálu věnovat?

První řada má deset epizod, která má každá něco málo než hodinu.



Tak co přesvědčila jsem Vás? Doufám, že ano, neboť se chci věnovat seriálu více. Takže pokud Vás nebaví pohádky, je tu o důvod víc, proč byste se měli o Vánocích kouknout na The Crown!

Ale ty ne. Běž pryč! 

Komentáře

Oblíbené příspěvky